LIGE NU:

Ny løsning på isbrydning

Nordjyske havne har fundet løsningen på den dyre isbryderordning. En ny solidarisk aftale mellem de danske havne skal bane vejen for skibe gennem isen til særligt udsatte havne, som for eksempel havnene i Limfjorden. Det skriver DR Midt og Vest.

Hidtil har havne og skibsfart betalt omkring 20 millioner kroner om året for isbrydning i Danmark, uanset om der er is eller ej. Det vil havnene ikke længere, så derfor arbejdes der nu på en ny organisering af isbrydningen.

Problemet er havnene i de farvande, der fryser hurtigst til, som for eksempel Limfjorden. Her har man større udgifter til isbrydere, men mindre fragtmængder og færre penge. Derfor lægges der nu op til en solidarisk løsning. Det sker ved, at der lægges en afgift på 7 øre per ton gods i alle havne.

Det giver omkring 6 mio kroner, som så reserveres til isbrydningen i de udsatte havne. Ordningen er endnu ikke forhandlet helt på plads.

- Men det håber vi snart sker, siger Jens Peter Hedevang, der er formand for De Vestlige Limfjordshavne til DR Midt og Vest.

- Vi er helt afhængige af en solidarisk løsning mellem havnene. Staten vil ikke længere betale for isbrydning, så vi må klare det internt i erhvervet. Og vi kan ikke finansiere opgaven uden hjælp fra de store havne, siger han.