07:02

1 af 2

Ny miljølov plukker landmændene

Et nyt sprøjte- og gødningsforbud kan koste landmændene kassen, hvis det bliver vedtaget.

De nordjyske landmænd, som dyrker engarealer, kan komme til at tabe rigtig mange penge. Miljøminister Kirsten Brosbøl foreslår nemlig, at det skal være forbudt at sprøjte og gøde jorden for at redde naturen.

Jens Kristian Emborg fra Vaarst er en af de landmænd, som dyrker den type engareal, som ministeren vil lave forbud imod. Han vil sandsynligvis tabe op mod 100.000 kroner om året, hvis forslaget går igennem.

- Det ender jo nok med en halvering af udbyttet, hvis det her bliver en realitet. Hvis jeg havde vidst, hvor pressede vi landmænd ville blive, da jeg startede, havde jeg nok satset på et andet erhverv, siger han.

Det nye gødnings- og sprøjteforbud på engarealerne skal være med til at redde dyr- og planteliv, men den forklaring har de nordjyske biologer svært ved at tro på.

- Det er kun nogle få fugle, som vil have gavn af et forbud på engarealerne. Den sårbare, som ministeren vil redde, findes helt andre steder - og den er allerede fredet, forklarer Christina W. Kjærsgaard, der er biolog hos Agri Nord.

På landsplan er der tale om 54.000 hektar jord, som får sprøjte og gødningsforbud. Hver hektar jord vil tabe cirka 100.000 kroner i værdi med forbuddet. Der findes ingen nordjysk opgørelse, der viser, hvor mange landmænd lovforslaget rammer.