Ny opfindelse mod tryksår

01:54

Foto: TV2/Nord

1 af 2

To københavnske opfindere har opfundet en ny måde til at forhindre at patienter på hospitalerne udvikler tryksår eller liggesår som de også kaldes, når de er indlagt. Opfindelsen skal nu i produktion på en fabrik i Tårs.

En oppustelig plasticpose som sættes på foden skal fremover forhindre at patienterne får tryksår på hælen.

-Den puttes på patientens fod, så benet bliver løftet op. Herved bliver hælen aflastet, så man undgår tryksår, siger Jens Ulfeldt, partner i Decumed til TV2/NORD.

Tryksår på hælen opstår, når patienter ligger stille i lang tid. Knoglens tryk på hælen kan bevirke at vævet dør og bliver til et sår.

-Det kan være et meget stort problem for den enkelte patient, og det kan være et meget langvarigt forløb at få sådan et sår til at hele op, siger klinikchef Hans Peter Jensen, Aalborg Sygehus til TV2/NORD.

Region Nordjylland regner med, at det koster det offentlige omkring 160.000 kroner hver gang en patient rammes af tryksår, og det sker for hver 3. patient på de danske sygehuse. Derfor er der store besparelser, hvis de kan undgås. Alligevel skulle de to københavnske opfindere helt til Nordjylland for at få deres ide ført ud i livet.

-Her var der en større velvillighed til at hjælpe os i gang med det her, og ikke mindst så havde vi direkte adgang til Tubex, som laver vores unikke plastfolie, siger Lars Bak-Christensen, partner i Decumed til TV2/NORD.

Den specielle folie som hælløfteren er lavet af, er i stand til at transportere vand væk fra foden. Den laves kun et sted i landet. Hos Tubex i Tårs. Bliver hælløfteren en succes, kan det få stor betydning for den lille fabrik med 10 ansatte.

-Vi håber på, at vi kan få et endnu større marked, og at de produkter som stadig er under udvikling i Decumed regi kan udvikle sig til en hel masse. Så vi har et håb om, at vi i løbet af en fire til fem år kan komme op på det dobbelte antal medarbejdere, siger direktør i Tubex, Peter Schou til TV2/NORD.

Hælløfteren skal nu testes på Sygehus Vendsyssel og på Aalborg Sygehus.

Forsiden lige nu