Ny viden om hudkræft

 Ny viden om hudkræft

Et forskningsprojekt foretaget på Aalborg og Århus Sygehuse, giver ny viden om kroniske sygdommes betydning for risikoen for at få hudkræft.

Almindelig hudkræft er den mest udbredte kræftform i Danmar og nærmest blevet en folkesygdom i Danmark.

Annette Østergaard Jensen, læge ved Dermatologisk afdeling Århus Sygehus og Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aalborg Sygehus, har gennemført et forskningsprojekt, hvori hun har set nærmere på sygdommen.

Lav dødelighed
Dødeligheden af almindelig hudkræft i Danmark er lav, og Annette Østergaard Jensens undersøgelse viser, at den relative overlevelse er over 100 procent. Det betyder, at dem, der får konstateret hudkræft, i gennemsnit lever lidt længere end dem, der ikke får sygdommen.

Hendes forklaring på dette overraskende forhold er, at almindelig hudkræft er tæt forbundet med livsstil:

- Disse resultater viser os, at de patienter, der får basalcellekræft i huden generelt lever et sundt og fornuftigt liv, hvor de tilsyneladende undgår rygning og overvægt, udtaler hun i en pressemeddelelse.

- Og denne sunde og helbredsbevidste livsstil hænger muligvis sammen med soldyrkelse, der jo er den vigtigste risikofaktor for at udvikle hudkræft.

Kronisk sygdom giver større risiko for at dø
Undersøgelsen viser også, at kroniske sygdomme øger risikoen for almindelig hudkræft, særligt pladecellekræft, og at det ofte er de kroniske sygdomme, som er årsag til, at patienterne dør.

Især kroniske sygdomme som rygerlunger, bindevævssygdomme, hudsygdomme, organtransplantationer og blodkræft øger risikoen for almindelig hudkræft.

Undersøgelsen viser desuden, at det i Danmark primært er ældre mennesker, der rammes af sygdommen.


Seneste nyt

fra Nordjylland