Nye forsikringsregler fører til flere voldsanmeldelser fra offentligt ansatte
Ændrede forsikringsregler betyder, at offentligt ansatte anmelder mange flere sager om vold end tidligere. Det har fået politiets arbejdsbyrde til at vokse betragteligt.
Nye forsikringsregler gør, at offentligt ansatte nu skal politianmelde alle former for vold - også de helt små sager, som for eksempel et skub. Det er de nødt til, hvis de senere kommer til at stå i en arbejdsskadesag.
Det betyder, at politiet er ved at drukne i sager og de mange voldsanmeldelser hænger efterhånden pædagogerne langt ud af halsen. De forlanger en ændring af reglerne, som de også mener skader forholdet til de personer, de skal tage vare på.
- Vi anmelder hyppigere, end vi ville have gjort før. Helt konkret har vi haft en episode, hvor en beboer har skubbet til noget personale, fortæller Asgar Toft Kristensen, der er forstander på skole- og botilbuddet Tværs i Farsø.
Tidligere ville sådanne episoder være blevet betragtet som bagateller, men efter at Erstatningsnævnet i 2015 ændrede praksis, skal personalet politianmelde alle voldsepisoder, selvom det skader tillidsforholdet til beboerne.
- Det er problematisk, at det bliver anmeldt, fordi det er ting, som i virkeligheden er en del af det pædagogiske eller omsorgsmæssige arbejde, siger Søren Eriksen, som er regionsformand i Nordjylland for FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.
Jeg tænker, at det lidt er noget pjat, fordi som jeg forstår det, så bliver der anmeldt flere sager, hvor hverken ham der bliver ramt eller ham, der rammer, mener, at der er tale om vold.
Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet
Antallet af sager om vold mod offentligt ansatte er det seneste år steget med hele 33 procent i Nordjylland. Den stigning er ifølge Søren Eriksen en direkte konsekvens af Erstatningsnævnets praksisændring.
- Jeg synes, det er en rigtig dårlig praksisændring, der er foregået, fordi det ødelægger meget pædagogisk, socialt og omsorgsmæssigt arbejde, siger Søren Eriksen.
Det er ikke kun pædagogerne som er trætte af at skulle foretage de mange anmeldelser. Hos politiet resulterer den nye praksis i, at bunken af anmeldelser bliver større og større.
- Jeg tænker, at det lidt er noget pjat, fordi som jeg forstår det, så bliver der anmeldt flere sager, hvor hverken ham der bliver ramt eller ham, der rammer, mener, at der er tale om vold, siger Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet.
- Vi har et politi, der har rigeligt travlt i forvejen, så det er lidt fjollet at bruge ressourcer på noget, som egentligt godt kunne være klaret på en administrativ måde, siger Søren Eriksen.
TV2 Nord har forsøgt at få en kommentar fra Erstatningsnævnet, men de har ikke ønsket at kommentere sagen. Det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen, som er retsordfører for Venstre, mener, at justitsministeren bør ændre reglerne for, hvornår og hvor ofte, de offentligt ansatte skal ringe til politiet.
- Man er nødt til at tage hensyn til politiets ressourcer i denne her tid. De er presset i forvejen af en række andre sager, og jeg må sige, at der er nok brug for, at man lige censurerer lidt i anmeldelserne, siger Preben Bang Henriksen (Venstre).
På skole- og botilbuddet i Farsø håber de også, at Erstatningsnævnets nye praksis bliver revideret.
- Jeg håber, at samarbejdet mellem de private og offentlige instanser bliver nemmere, siger forstander Asgar Toft Kristensen.
Se hele interviewet med venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, her: