Nye regler skal forhindre flykrak

Større kontrol med flyselskabernes økonomi skal forhindre "en ny Sterling" i fremtiden. EU-regler sætter også en stopper for fup-reklamer for billige billetter.

Mens danske Sterling-kunder i disse dage betaler prisen for endnu et konkursramt flyselskab, så lancerer EU nye regler, der skal forhindre flykrak i fremtiden.

Fra på lørdag skal alle flyselskaber levere flere informationer om deres finansielle situation til EU's medlemslande for at kunne opnå licens til at drive et flyselskab. Samtidig skal den løbende kontrol med selskaberne optrappes. Hvis de ikke kan bevise, at de har penge i kassen til at holde flyene i luften et år frem i tiden, skal licensen tages fra dem.

Om de nye EU-regler kunne have forhindret Sterlings krak, ønsker en ekspert fra EU-Kommisionen ikke at udtale sig om. Han vil heller ikke love, at vi har set den sidste konkurs i flybranchen, hvor passagerer strander i udlandet eller har brugt tusindvis af kroner på ubrugelige billetter.

- Det her er et forsøg på at skabe en større sikkerhed, men man kan aldrig helt undgå det, siger eksperten.

De nye EU-regler sætter også en stopper for flyselskabers annoncer for flybilletter til en krone, som i virkeligheden løber op i flere hundrede kroner med skatter og afgifter. Fra på lørdag skal flyselskaberne oplyse den fulde pris, når de reklamerer for flyrejser.

- Ingen skjulte afgifter, skatter, gebyrer og lignende. Der skal være fuld gennemsigtighed om prisen, fastslår en talsmand for EU-Kommissionen.

Klager over overtrædelser af de nye EU-regler skal behandles af de nationale myndigheder.

Der er ifølge Reuters mere end 30 flyselskaber i verden, som er gået konkurs i år. Flere andre selskaber er under hårdt pres af en cocktail bestående af høje oliepriser og finanskrisen, som sætter en dæmper på rejselysten og gør det sværere for flyselskaberne at optage lån hos bankerne.

/ritzau/