Politiets teknik i gang med at sikre vigtige spor fra indbrud i Sæby. Foto: Jesper Christiansen

Nye tal: Antallet af indbrud er faldet markant

Antallet af indbrud i Danmark falder fortsat. Således blev der begået færre indbrud i 2018 end året før. Sammenlignet med tidligere år er der blot tale om et lille fald på landsplan, men i nogle regioner faldt antallet af indbrud markant blandt andet i Region Nordjylland.  

Siden 2011 er antallet af indbrud i privat beboelse i Danmark faldet kontinuerligt, og frem til 2018 gik det samlede indbrudstal fra cirka 45.000 til knap 29.000 årligt. Særligt de seneste år har kurven været kraftigt nedadgående, og alene fra 2013 til 2017 faldt indbrudstallet med cirka 30 procent. Men noget tyder på, at kurven er ved at flade lidt ud. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik blev der i 2018 nemlig kun begået cirka 1,3 procent færre indbrud i privat beboelse end året før.

- Det er et væsentligt lavere fald end for eksempel fra 2016 til 2017, hvor antallet af indbrud faldt med over 8 procent. Den kurs skulle vi gerne tilbage på. For selvom vi har ikke haft så få indbrud herhjemme siden 2005, er Danmark stadig et af de mest indbrudsplagede lande i Europa, og der sker langt flere indbrud per indbygger end hos vores naboer i Sverige, Norge og Tyskland, siger Camilla Nielsen, der er forebyggelseschef i Tryg Forsikring, og fortsætter:

- Når det er sagt, så blev der begået knap 400 færre indbrud herhjemme i 2018 end året før. Så det er positivt. Enkelte regioner har været hårdt ramt, men andre regioner har oplevet store fald.

En af de regioner, der oplevede faldende indbrudstal i 2018, er Region Nordjylland. Her vendte udviklingen fra en stigning på 4 procent i 2017 sammenlignet med 2016 til et fald på knap 6 procent i 2018 i forhold til året forinden. Det viser tallene fra Danmarks Statistik.

Det er især kommunerne Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Rebild, der kan juble over et stort fald i antallet af indbrud sidste år sammenlignet med 2017. I Brønderslev Kommune og Jammerbugt Kommune blev der anmeldt henholdsvis 36 procent og 28 procent færre indbrud, og i Rebild Kommune lå faldet på knap 18 procent.

Til gengæld oplevede Thisted Kommune en stigning i antallet af indbrud på 59 procent, mens indbrudstallet i kommuner som Vesthimmerland og Aalborg steg med henholdsvis 38 procent og 16 procent. På Læsø blev der registreret fire indbrud i 2018, og dermed sluttede de seneste tre års tendens med nul indbrud på øen.

Læs også Ny efterforskningsgruppe skal bremse indbrud i Himmerland

Tryg advarer dog såvel kunder som andre borgere om at hvile på laurbærrene som følge af den faldende indbrudsrate.

- Vi er blevet gode til at forebygge indbrud herhjemme, men vi kan blive endnu bedre. Der findes naturligvis de mere langsigtede løsninger såsom bedre sikring af døre og vinduer, men der kan også gøres noget her og nu. Selv en lille indsats kan besværliggøre indbruddet så meget, at tyven går igen, forklarer Camilla Nielsen. 

 

Læs også Indbrudsbølge i Hjørring: Gerningsmand fanget på kamera

Gode råd til at undgå indbrud

* Anvend tænd- og sluk-ure til lys og musik, når du ikke er hjemme.

 

* Undgå at give tyven arbejdsro. Klip for eksempel hækken ned og sørg for, der ikke er helt mørkt på          grunden, særligt ved døre og vinduer. Tilknyt eksempelvis en sensor til udendørsbelysningen, så          lyset tænder, når der er bevægelse omkring huset.

 

* Placer elektronisk udstyr, designermøbler og lignende, så de ikke er synlige udefra.

 

* Gem de særligt værdifulde ting, inden du forlader hjemmet, eller opbevar tingene i en bankboks.

 

* Mærk dine værdigenstande med syntetisk DNA - en usynlig væske med en unik kode, som kan kædes direkte til dig, hvis politiet finder tyvekoster fra dit hjem. Det gør det sværere for tyven at  afsætte varerne til hælere.

 

* Tilmeld dig nabohjælp.

 

* Lav en aftale med naboerne om at holde øje med hinandens boliger.

 

* Få naboen til at fylde skrald i din skraldespand, tømme postkassen og sætte sin bil i din indkørsel,  hvis du er væk igennem længere tid.

 

Kilde: Tryg