LIGE NU:

Nye tal: Svine MRSA er udbredt i Nordjylland

Bakterien svine MRSA, som også kan smitte mennesker, er udbredt i Nordjylland. Men der er stor uenighed om, hvor alvorligt det er.

Tal som foreningen Investigative Reporting Denmark netop har offentliggjort viser, at svine MRSA er udbredt i hele landet og alle nordjyske kommuner.

Men de tal giver svineproducenterne intet for.

- Det er fuldstændig usmageligt, at man offentliggør 137 besætninger og koder dem sammen med, at de måske så har MRSA, mener Henrik Mortensen fra Løgstør, som er formand for Danske Svineproducenter.

Mange nordjyske landbrugsmedarbejdere er hver dag eksponerede for svine MRSA. Men smitten begrænser sig ikke længere til folk, der arbejder i staldene. Og det er et endnu større problem, når sygehusene ikke får oplyst, at patienterne er smittet. Særligt i forbindelse med operationer.

- De har jo ikke nogen af de risikofaktorer. Derfor betragtes de som værende uden MRSA. Hvis de så bliver syge, får de en almindelig behandling, og så kan infektionen få lov at udvikle sig, siger Henrik Westh, som er overlæge ved MRSA Videnscenter på Hvidovre Hospital.

Smitten har allerede resulteret i dødsfald i Danmark. Derfor mener Henrik Vest, at svinebranchen bør gøre mere for at begrænse smitten.

- Jeg mener sådan set ikke, det er et kæmpestort problem. Vi har fået nogle retningslinjer fra ministeren om, hvad vi kan gøre i besætningen, og derudover henholder jeg mig hundrede procent til, hvad sundhedsmyndighederne i Danmark siger, siger Henrik Mortensen.

Overlæge Henrik Westh tror ikke, retningslinjerne løser problemet. Derfor efterlyser han en endnu mere ambitiøs og langssigtet handlingsplan fra svinebranchen for at komme smittefare til livs.