02:31

Om få måneder åbner et nyt fugleoplevelsescenter i det gamle fyr i Skagen.

Nyt fuglecenter på vej i Skagen

Skagen Fyr kommer fra maj næste år til at danne rammen om et unikt fugleoplevelsescenter. Bag centret står Naturstyrelsen, Dansk Ornitologisk Forening og Nordea-fonden.

Selvom byggerodet stadig er til at få øje på ved det gamle fyr ved Skagens Gren, er det ganske vist: Til næste forår slår man her på stedet dørene op til et fugleoplevelsescenter. Ifølge Jesper Blom Hansen, skovrider ved Naturstyrelsen og idemanden bag centret, er Skagen nemlig et helt unikt sted for folk, der enten som hobby eller professionelt, interesserer sig for fugle.

- De fleste fugle er jo landfugle og de frygter havet. Så alle fugle, der trækker fra Afrika og Sydeuropa til Finland, Skandinavien og Sibirien for at yngle, skal op forbi Skagen. Altså, man kan ikke være på Grenen uden at se ternerne svæve rundt eller rovfuglene glide forbi, forklarer han.

Centeret har været ni år undervejs siden ideen første gang opstod i 2007. I 2013 blev Skagen Fyr og de omkringliggende bygninger overtaget af Realdania, der nu lejer det hele ud til Naturstyrelsen. Fra maj 2017 slår man så dørene op til et topmoderne oplevelsescenter, hvor plancher og udstoppede fugle er bandlyst, mens fladskærme og iPads derimod skal være med til at give de besøgende en spændende oplevelse.

- Der bliver noget nørdet over det her sted, men det er så nørdet, at det faktisk er rigtig sjovt for almindelige mennesker at komme ud og kigge på, lover Jesper Blom Hansen.

En lang række forskellige udstillingslokaler skal blandt andet gøre de besøgende klogere på, hvordan fugle i det hele taget kan flyve, hvorfor de hvert år flyver på træk og hvordan de egentlig finder vej på turen. Hos manden, der oprindeligt fik ideen, som nu er godt på vej til at blive virkeligheden, er stoltheden da også til at tage at føle på.

- Vi satte i begyndelsen den ambition, at vi ville være Europas fremmeste fugleoplevelsescenter. Og vi er næsten ved målstregen nu. Vi vil godt se den røde snor blive klippet, men vi ved at vi når dertil. Det er en fed fornemmelse, siger Jesper Blom Hansen.