LIGE NU:

Nyt udbrud af sælpest kan være på vej

Fund af døde sæler i både Danmark og Sverige den seneste tid kan være tegn på en ny epidemi af sælpest.

Et nyt udbrud af den for sæler dræbende sygdom sælpest kan være på vej. Såvel i Sverige som i Danmark er der den seneste tid fundet døde sæler, som kan være ofre for sygdommen.

Herhjemme er der fundet tre-fire døde spættede sæler primært ved Hundige på Østsjælland.

Samtidig er prøver fra nogle af op mod 10 dødfundne sæler fra området omkring Kungsbacka og Göteborg overfor Frederikshavn i øjeblikket ved at blive undersøgt på Københavns Universitet for at se, om de har PDV-virus.

Virussen er i familie med menneskers mæslingevirus. Dyrene får åndedrætsbesvær og opsvulmede øjne og nakker. De får luft i kroppen, så de ikke kan dykke, men ruller afkræftede rundt i vandoverfladen, til de dør og skyller ind på stranden.

- Hvis de svenske sæler har virussen, så vil udbruddet uden tvivl spredes til Danmark og resten af Nordeuropa, og så vil vi få rigtigt mange døde sæler, siger sælekspert Anders Galatius fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

Vurderingen bygger på erfaringer fra tidligere udbrud af sælpest, som har det med at komme med intervaller på omkring 10 år, når bestanden af spættede sæler har vokset sig stor som i disse år.

Det seneste store udbrud var i 2002, hvor omkring hver tredje sæl døde af sælpest.

Siden har der været småudbrud, det største i Kattegat i 2007, hvor der døde omkring 100 sæler.

- I øjeblikket er der store bestande af sæler flere steder - især i Vadehavet med 30.000 sæler og Kattegat med 15.000 sæler. Derfor kan en ny epidemi komme når som helst, siger Anders Galatius.

Biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening opfordrer alle, der ser døde eller døende sæler på stranden til at kontakte Naturstyrelsen eller Naturfredningsforeningen.

- Så kan de blive ordentligt undersøgt, og vi kan få vished for, om der er en epidemi i gang, og hvor omfattende den er, siger han.

/ritzau/