LIGE NU:

Obelske millioner uddelt til nordjyske projekter

Det Obelske Familiefond har uddelt i alt 12 millioner til fem nordjyske projekter.

Et forskningsprojekt i leukæmi og knoglemarvskræft, 5G-mobiltelefoni, bekæmplese af cyber-kriminalitet og bevilliger til Skagens Museum og Aalborg Symfoniorkester.

Det er overskrifterne i Det Obelske Familiefonds første uddeling i år.

Alle projekterne er nordjyske, og det er de tre førstnævnte, der modtager de største bevillinger.

4,7 af de i alt 12 millioner kroner, fonden nu har delt ud, går til Aalborg Universitetshospital, hvor et forskningsprojekt skal dykke videre ned i sammenhængen mellem leukæmi, knoglemarvskræft og en fejl i et særligt molekyle, der kan have betydning for udviklingen af de farlige kræfttyper.

4,9 millioner - den største bevilling i denne omgang - går til Aalborg Universitet, der med et nyt center kaldet IEEC Crime Research Centre, der blandt andet skal undersøge den meget omtalte balance og regulering mellem overvågning og privatliv.

Et andet sted på universitetet modtager man 800.000 kroner. Det er ved Institut for Elektroniske Systemer, der arbejder på at udvikle 5G-systemet, der forventes at afløse 4G i år 2020.

På Skagens Museum modtager man 1,3 millioner, for da man i forbindelse med renoveringen af museet brød det gamle trægulv op, fandt man - istedet for et fundament - ikke andet end flamingoplader og strandsand. Derfor vil Skagens Museum af hensyn til både billeder, bygningen og eftertiden grave ud og støbe et rigtigt fundament.

Som rosinen i pølseenden modtager Aalborg Symfoniorkester 350.000 kroner til at ansætte en pædagogisk projektdirigent, der skal hjælpe orkesteret i arbejdet med at opprioritere blandt andet børne- og familiekoncerter.