Foto: Daniel Mikkelsen

Offentligt ansatte frygter fyreseddel – tør ikke stå frem med kritik

Ny kampagne skal få de offentligt ansatte til at turde tage bladet fra munden, når de har kendskab til kritisable forhold.

De offentligt ansatte er så nervøse for at miste deres job, at de ikke tør stå frem med kritik af deres arbejdsplads eller arbejdsvilkår, selvom de i nogle tilfælde arbejder under stærkt kritisable forhold. En række fagforeninger bekræfter tendensen, som FOA nu forsøger at bekæmpe ved at opfordre deres medlemmer til at bryde tavsheden.

- Folk bliver mere og mere tavse. Det er et typisk fænomen, vi har set tidligere, fordi de er bange for at stå yderst i køen, når afskedigelserne kommer. Vi ser rigtig, rigtig mange af vores medlemmer blive pålagt tavshedspligt i forhold til fuldstændig vanvittige ting, som overhovedet ikke går ind under reglerne om tavshedspligt, siger Anne-Grethe Sveistrup, der er faglig sekretær i FOA. 

Formålet er at opfordre de ansatte til at stå frem, hvis de oplever svigt, ulovligheder eller dårlige arbejdsforhold. Offentligt ansatte er, som alle andre, beskyttet af ytringsfriheden. Alligevel føler mange, at de er tvunget til at tie af frygt for en fyrreseddel.

Både 3F og HK fortæller, at de ligeledes har flere medlemmer, der ikke tør stå frem med kritik – af frygt for, hvilke konsekvenser det kan få.  

- Jeg tror ganske enkelt, vi er for pæne. Vi ønsker ikke at ytre os om noget, vi ønsker måske at træde et skridt tilbage og se, om der er andre, der vil tage teten, og jeg tror, vi som fagforening skal blive bedre til at skubbe til vores medlemmer og sige, at det er okay at stå frem, siger Katharina Hauge Antonsen. 

FOA Aalborg skal i løbet af ugen rundt til omkring 30 arbejdspladser, hvor de blandt andet vil forsikre deres medlemmer om, at de i orden at stå frem med en saglig kritik af arbejdsforhold. 

Se hele indslaget her:

06:00

De offentligt ansatte er så nervøse for at miste deres job, at de ikke tør stå frem med kritik af deres arbejdsplads eller arbejdsvilkår, selvom de i nogle tilfælde arbejder under stærkt kritisable forhold. En række fagforeninger bekræfter tendensen, som FOA nu forsøger at bekæmpe ved at opfordre deres medlemmer til at bryde tavsheden - hvilket i øvrigt også er de ansattes pligt.

Luk video