Foto: Ib Christensen

Offer i voldssag var glad for Solhaven

En ung mand, der efter eget udsagn fik voldsomme klø på opholdsstedet Solhaven, fik også gavn af sin tid som anbragt.

Selv om en tidligere anbragt på det socialpædagogiske opholdssted Solhaven onsdag i retten fortalte om tørre tæsk fra to ansatte, har han også positive følelser med fra sin tid i Farsø.

- Jeg fandt mig godt til rette på Solhaven. Når jeg ser tilbage på det, var jeg glad for mange af de voksne, og den hjælp jeg fik til at komme videre, fortalte han i retten i Aalborg, hvor 12 tidligere ansatte inklusive forstanderen for Solhaven står tiltalt for 75 tilfælde af vold, trusler og mishandling.

Ifølge anklageskriftet skete det oftest i form af spark, slag og kvælertag på i alt 21 anbragte børn og unge.

Den dengang 16-årige JJH berettede onsdag om en episode, hvor to ansatte kastede sig over ham under en uoverensstemmelse, hvor han på trods af blandt andet to flækkede øjenbryn og åndedrætsbesvær efter eget udsagn blev nægtet at komme på hospitalet.

Han fortalte imidlertid også om, hvordan hans kontaktperson på stedet hjalp ham med at finde en læreplads og holdt fast i ham, da han var ved at droppe lærepladsen.

- De har været gode til at bakke mig op, og jeg havde ikke været, hvor jeg er i dag uden Solhaven, sagde JJH, der i dag er administrativ medarbejder i et emballagefirma og har en samlever og en lille søn på fem år.

Han kræver 100.000 kroner i erstatning for voldsepisoden, som ifølge et af dagens vidner var en magtanvendelse, der kom ud af kontrol.

- Drengen fortalte mig om episoden og var skræmt og vred. Jeg kunne se, det var gået voldsomt for sig. Han havde synlige mærker på halsen og nogle buler i hovedet. Hans T-shirt var i stykker og med blod på, så jeg købte en ny til ham.

- Der var ikke så meget at diskutere. Det virkede som om, der var noget, der var gået ud af kontrol baseret på drengens mærker, fortalte stedets daværende viceforstander under onsdagens retsmøde.

Sagen kører over 40 retsdage og med dom til marts.