LIGE NU:

OK til fyrværkeri

Brønderslev Kommune mener ikke, der er miljømæssige grunde til at skride ind mod et gigantfyrværkeri på Hjallerup Marked. Så nu gøres de 55.000 raketter klar.

Største fyrværkeri
Danmarkshistoriens største fyrværkeri på Hjallerup Marked på torsdag bliver ikke stoppet af Brønderslev Kommune.

Miljøforurening
Danmarks Naturfredningsforening har ellers forsøgt at få kommunen til at skride med henvisning til miljøforureningen ved at knalde 55.000 raketter op i den blå luft på kort tid.

Brønderslev Kommune siger OK
Men kommunens teknikere mener ikke, at der er noget miljøproblem. Derfor vil politikerne ikke blande sig i fyrværkerishowet.

- Miljøafdelingen mener ikke, at der er nogle miljøproblemer med affyringen, så vi vil ikke
gøre mere ved det, siger borgmester Mikael Klitgaard (V) til Ritzau efter, at sagen tirsdag var blevet drøftet.

Tungmetaller og svovl
Danmarks Naturfredningsforening (DN) har på sin side peget på, at affyringen af de mange tusinde raketter vil betyde, at bl.a. store mængder tungmetaller og svovl vil falde ned over engarealerne ved markedspladsen i Hjallerup.

- Det er jo en enorm mængde fyrværkeri på et sted. Selvom vi i bogstaveligste forstand kommer til at virke som lyseslukkere, så mener vi, at kommunen burde sige nej af miljømæssige årsager.
Vi mener også, at der er hjemmel i miljølovgivningen til, at kommunen kan gribe ind, siger formanden for DN i Dronninglund, Lars Schönberg-Hemme.

Som nytårsaften
Men det er Brønderslevs borgmester altså sammen med sin forvaltning uenig i.

- DN må se at komme på gaden nytårsaften. Det her er da småting i forhold til det, siger borgmesteren. Han skal selv være sandhedsvidne ved det verdensrekordforsøg, som fyrværkeriet også er.

55.000 raketter
Ifølge arrangørerne bliver raketaffyringen omkring dobbelt så stort som fyrværkeriet i forbindelse med indvielsen af Storebæltsbroen.

Restlager
De 55.000 raketter stammer fra et restlager, der ikke kan sælges, men som godt må bruges til festfyrværkeri under kontrol af godkendte fyrværkere.

Firmaerne bag rekordforsøg
Bag rekordforsøget står firmaerne Højen og Magic Fyrværkeri ApS i Holstebro og L.C.H. Import A/S i Aalborg. De har længe drøftet et rekordforsøg og tilbød sig til Hjallerup Marked, der har taget imod tilbuddet med kyshånd.

Torsdag midnat for dyr
Af hensyn til de mange dyr på markedet skydes fyrværkeriet af allerede på torsdag ved midnat, inden dyrene ankommer fredag morgen.

10 ton affald
Alene affaldet efter raketterne menes at løbe op i 10 ton, der skal køres væk bagefter.