02:02

Foto: Jesper Bo Winther

1 af 2

Okay høst trods dårlig sommer

Lettere forsinket er høsten for alvor kommet i gang i Nordjylland. Selv om foråret har været koldt og sommeren våd, tegner det til et gennemsnitligt udbytte, når mejetærskerne i de her dage æder sig gennem markerne med vinterbyg.

Landmand Jesper Laden fra Morild nær Taars er i dag gået i gang med høsten af vinterbyg. Hvad angår udbyttet, så er det ikke så ringe endda.

- Omstændighederne taget i betragtning, så er udbyttet okay, siger Jesper Laden til TV2 NORD.

Ikke kun på Jesper Ladens 60 hektar med vinterbyg tegner udbyttet til at blive okay.

Efter et koldt forår, lave sommertemperaturer og masser af regn, skulle man måske tro, at udbyttet af vinterbyggen ville være ringere end normalt. Men sådan forholder det sig ikke.

- Det betyder bare, at høsten er kommet 8-10 dage senere i gang i år, siger Niels Arvidson, der er fagchef hos LandboNord.

Vurderingen fra fagkundskaben lyder på, at de nordjyske landmænd vil få et nogenlunde gennemsnitligt udbytte, altså selv om vejret har drillet i vækstsæsonen.

- Det er jo sådan, at afgrøderne fungerer som en kæmpe stor solfanger. De opsamler solens energi og laver det om til stivelse, som vi kan spise selv eller fodre dyrene med. Den biologsike proces er bare gået langsommere i år, forklarer Niels Arvidson.

Om tre uger skal Jesper Laden i gang med de store afgrøder som hvede, vårbyg og rug, der også modner senere end normalt. Men dagene bliver kortere, og der falder dug om natten.

- Så kan jeg godt frygte, at høsten bliver katastrofal, eller at der i hvert fald kommer nogen meget seriøse udfordringer, siger Jesper Laden.

Sammen med landmændene er der nok mange, der håber på en rigtig dejlig varm august med masser af sol.