Foto: Thomas Gaardsmand

Økonomisk støtte til fabriksflytning er ulovlig

Der kan stadig være håb for medarbejderne, da Europa-Parlamentsmedlem mener at støttekronerne, der ligger til grund for flytningen af Martin i Frederikshavn, er ulovlige.

Der er måske stadig håb for at beholde jobbet for medarbejderne på Martin.

I onsdag fik medarbejderne på Martin i Frederikshavn beskeden om at fabrikken lukker til årsskiftet. Koncernen Harman International, der ejer Martin har besluttet at samle den europæiske produktion på en stor fabrik i Ungarn.

Fredag kom det frem, at de amerikanske ejere af lysfabrikken Martin i Frederikshavn har fået 18 millioner kroner i støtte fra den ungarske stat til at etablere arbejdspladser i udkanten af landet. Det er dog uklart om statssstøtten den ungarske regering står klar med, kommer helt eller delvist fra EU-midler.

Men uanset om pengene kommer fra den ungarske stat eller fra EU, så mener Ole Christensen, medlem af Europa-Parlamentet fra Socialdemokraterne, at støttekronerne er ulovlige.

- I det øjeblik, at de vælger at etablere sig, med EU-støtte midler, eller statsstøtte midler, så er der altså nogle regler, der skal være overholdt, og de regler er efter min bedste opfattelse ikke overholdt i denne sag, siger Ole Christensen

Nu har Europa-Parlamentsmedlemmet sat sine folk på sagen, og vil tage fat i den danske konkurrencekommisær Margrethe Vestager, for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen om støttekronerne til Harman-koncernen.

- Så der er stadig mulighed for at kæmpe for vores arbejdspladser i Frederikshavnområdet.

Kvaliteten er bedst i Frederikshavn

Faktisk er produktionen af lys-output tidligere blevet outsourcet til Kina. Det skete i 2002, men produktionen flyttede hjem til Danmark igen. Og dette scenarie mener eks-fabrikschef hos Martin, Peter Høy, vil gentage sig. Til Kanal Frederikshavn siger Peter Høy:

- Flytningen af Martins produktion til Ungarn vil ikke lykkes. De skal nok få samlet nogle lamper. Det er jeg ikke i tvivl om - det er ikke svært - men de vil aldrig kunne opnå samme høje kvalitet, som man kan i Frederikshavn. Det kan jeg med mine 30 års erfaring i elektronikbranchen sige på forhånd.