Omstridt nordjysk præst undgår fyring

Den aalborgensiske præst, der nægtede at begrave en homoseksuel, slipper for fyring. Foto: Tv2nord.dk

Biskop har truffet afgørelse i sag om præst, der nægtede at begrave en homoseksuel kvinde. Han undgår fyring.

Biskoppen i Aalborg har nu sat punktum i kontroversiel sag fra Nordjylland, hvor en sognepræst nægtede at begrave en homoseksuel kvinde.

På trods af massiv kritik undgår præsten en fyreseddel. Selv om biskoppen ikke vil sige noget om, hvad han har besluttet i sagen, så er afgørelsen ikke havnet i Kirkeministeriet. Og hvis der er tale om en fyring, så skal ministeriet orienteres.

- Jeg gav sognepræsten mulighed for at komme med redegørelse, og den har jeg fået. På baggrund af den, som jeg har brugt mange dage på at gennemgå, har jeg truffet min afgørelse, siger biskop Henning Toft Bro til Ritzau.

Biskoppen siger, at der er tale om en personsag og vil derfor ikke fortælle, hvilken afgørelse han har truffet i sagen. Dermed står det heller ikke klart, hvilke arbejdsmæssige konsekvenser, som sagen præcist får for præsten.

- Jeg kan i sagens natur ikke udtale mig om afgørelsen. Det kan altså ikke offentliggøres. Men den er afgjort her hos mig og er ikke gået videre til kirkeministeren, uddyber han.

Sagen om præsten blev foldet ud af den afdøde kvindes datter tidligere på måneden. Sognepræsten nægtede at begrave den 74-årige kvinde, fordi hun var lesbisk og de sidste 30 år havde levet sammen med en nu 80-årig kvinde.

Herefter bad biskop Henning Toft Bro sognepræsten om en redegørelse for sin beslutning, for at kunne tage stilling til en eventuel sanktion.

Det er ifølge Ministeriet for ligestilling og kirke Tjenestemandslovens kapitel 4, der fastsætter rammerne for disciplinære indgreb over for ansatte i folkekirken.

Biskoppen kan uddele en advarsel, irettesættelse eller en bøde på højest 1/25 af månedslønnen (omkring 1200 kroner for en sognepræst). Er sanktionen højere, kræver det et tjenstligt forhør, og at sagen overgår til kirkeministeren.

Den strengeste sanktion er en fyreseddel. Da sagen ikke er overgået til ministeriet beholder sognepræsten altså sit arbejde, men han er dog for tiden sygemeldt.

/ritzau/

Forsiden lige nu