LIGE NU:

Omstridte byggesagsgebyrer bliver afskaffet

Et flertal i byrådet i Vesthimmerlands Kommune har valgt at afskaffe kommunens omdiskuterede byggesagsgebyrer.

Byggesagsgebyrer er fortid i Vesthimmerlands Kommune. Det kommer blandt andre minkavler Per Thyrrestrup fra Aars til gavn. Per Thyrrestrup har tidligere betalt 150.000 kroner for at få tilladelse til at udvide.

- At vi har betalt de penge, som vi ikke får tilbage, er der jo ikke noget at gøre noget ved, men jeg er da glad for at politikerne har kigget på det her, og at de har kigget på det med lidt mere fornuftige øjne, sige Per Thyrrestrup.

Forslaget om at afskaffe byggesagsgebyret blev vedtaget på et byrådsmøde i Vesthimmerlands Kommune i sidste uge. Forslaget var stillet af Socialdemokraternes Uffe Bro.

- Jeg fandt, at det kunne være med til at løse et af de problemer vi har i Vesthimmerlands Kommune med manglende bosætning og erhvervsudvikling, siger byrådsmedlem Uffe Bro (Soc.dem.).

14 byrådsmedlemmer stemte for Uffe Bros forslag, mens 12 stemte imod. Den konservative gruppe var længe imod forslaget, men valgte til sidst at stemme for.

- Fra årsskiftet skal man ned på en timebetaling og en timesats, og da vi så havde diskuteret timesatser i forhold til de andre kommuner, så kommer forslaget om, at vi også kunne afskaffe byggesagsgebyret, og det er så det, vi har gjort, siger borgmester Knud Kristensen (Konservative).

De 2,6 millioner kroner, som det koster at afskaffe byggesagsgebyret, bliver taget fra overskuddet i 2014-budgettet. Byggesagsgebyrer indgik i budgettet for 2015, som Konservative har indgået forlig omkring med Venstre, og det undrer den lokale Venstre-gruppe, at forligspartneren nu på egen hånd tager beslutninger, som påvirker budgettet.

- Et eller andet sted synes jeg, at det er fint, at vi får reduceret vores omkostninger på byggesagsgebyrer. Måden det er sket på, har jeg det meget dårligt med, fordi jeg synes, den havde hørt hjemme i vores budgetforhandlinger tidligere på året, siger byrådsmedlem Per Bach Laursen (Venstre).

Han stemte sammen med resten af Venstre-gruppen i byrådet imod afskaffelsen af byggesagsgebyrer.

- Venstre går ind for et eller andet niveau af brugerbetaling på det her område, for jeg synes ikke, det er rimeligt, at hele befolkningen i Vesthimmerlands Kommune skal være med til at løfte det her, siger Per Bach Laursen.

Per Thyrrestrup er også forundret over, at det fremover ikke kommer til at koste ham en krone at få behandlet en byggesag. Det betyder nemlig, at Vesthimmerlands Kommune ikke behøver at registrere, hvor mange timer man bruger på at behandle en konkret byggesag.

- Jeg har det ikke så godt med, at gennemsigtigheden forsvinder, ved at vi ikke får timerne gjort op på de enkelte sag. Det ville jeg rigtig gerne have haft, så vi kunne have holdt kommunerne op mod hinanden, siger Per Thyrrestrup.

- Gennemsigtigheden er jeg overhovedet ikke bange for. Vi har en operationelt opdateret byggesagsafdeling, så der bliver ingen problemer i den sammenhæng, siger Knud Kristensen.

130621 Allan Krogh på Borgen

play Kamp for retfærdig erstatning: Stædig nordjyde i Folketinget

40_percent

play Alle kan nominere: Hvem er din kandidat til til Årets Nordjyde?

Fly

play Højtflyvende arrangement i nordjysk flyveklub

håndbold finale

play Nedtur: Barcelona gav Aalborg ørefigen i finale

130621 Allan Krogh på Borgen

play Kamp for retfærdig erstatning: Stædig nordjyde i Folketinget

40_percent

play Alle kan nominere: Hvem er din kandidat til til Årets Nordjyde?

Til forsiden

Til forsiden