LIGE NU:

Operationsteknik giver smukkere bryster

Aalborg Universitetshospital har gode erfaringer med en ny type plastickirurgi, som giver et bedre og smukkere resultat på eks. brysterne.

For godt et år siden tog Aalborg Universitetshospital som første behandlingssted i Danmark en ny plastikkirurgisk teknik i brug.

Lipotransfer er navnet på teknikken, der på en skånsom måde flytter fedt fra andre steder af kroppen til der, hvor der er brug for rekonstruktion f.eks. et bryst. Der er gode erfaringer med brugen af den nye teknik.

Såvel patienter som hospitalet har stor fordel af den nye teknik. Patienter slipper for smerter, ubehag ved implantater og flere indlæggelsesdage på sygehuset. Hospitalet sparer sengepladser, idet patienten kan komme hjem samme dag, behandlingen finder sted.

- Det er en milepæl i en række behandlinger hvoraf rekonstruktion af brystet er en, udbedring af ar, f.eks. efter strålebehandling, en anden. Samtidig er der gevinster på bedøvelse, sengedage, implantater og ikke mindst, at patienten oplever færre smerter og andre gener efter indgrebet, siger ledende overlæge Kenneth Finnerup, Plastikkirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital.

Det er ikke nyt at tage fedt et sted på kroppen og sætte det ind et andet sted. Men til forskel fra den traditionelle metode, kan den nye teknik og apparatur sikre, at mere af fedtet kan bruges og bliver siddende, der hvor det sættes ind.

På Plastikkirurgisk Afdeling har 20 patienter indtil nu haft glæde af den nye teknik. Og på sigt er det planen, at den, i det omfang, det kan lade sig gøre, skal erstatte andre mere traditionelle plastikkirurgiske indgreb.

- Erfaringerne i det år, vi har brugt teknikken, er gode. Ud over blå mærker og ømhed i de første dage, har der ikke været bivirkninger. Patienterne siger, at det føles fuldstændigt naturligt - i modsætning til at få indsat et implantat. Desuden har det vist sig, at rekonstruktionerne bliver rigtigt pæne at se på, siger Kenneth Finnerup.