LIGE NU:

Opfordring fra livreddere: - Pas på med at bade i uvejr

Der er varslet kraftige regn- og tordenbyger i denne uge, og det kan betyde, at det er smartest at droppe strandturen.

Særligt den vestlige del af Nordjylland blev mandag ramt af kraftige regn- og tordenbyger, men flere dage med ustadigt vejr venter forude.

Ifølge DMI kan store dele af landet blive ramt af voldsom regn, torden og kraftig vind i løbet af denne uge. Derfor opfordrer livreddere og Søsportens Sikkerhedsråd til, at man er ekstra opmærksom, hvis turen går til stranden eller ud på vandet, som ved de fleste nordjyske strande er omkring 20 grader varmt.

- Der er ingen øget risiko forbundet ved at bade, når der er skybrud. Men hvis man hører tordenbrag eller ser lyn, skal man skynde sig op på stranden og søge ly - allerbedst i en bygning eller i en bil med fast tag og lukkede vinduer, siger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, i en pressemeddelelse.

I Danmark koster lyn i gennemsnit to mennesker livet hvert år, og et ukendt antal kvæstes. 

- Risikoen for, at et lyn slår ned, er ikke højere i vand end på land, men når det slår ned i vand, kan det brede sig i alle retninger. Er der ikke et sted, man kan søge ly, er det bedste alternativ at sætte sig på hug og krumme sig sammen, så man bliver så lille som mulig. Lynet slår ned i genstande, der stikker op fra jorden, så søg aldrig ly under et træ, siger Anders Myrhøj.

Sejlere skal tjekke vejrudsigten

Hvis man skal ud at sejle, er det ifølge Søsportens Sikkerhedsråd meget vigtigt, at man holder øje med vejrudsigten i denne uge, hvor der varsles uvejr mange steder i Danmark.

- På vandet kan vejret ændre sig på et splitsekund fra rolig til kraftig vind, når et voldsomt uvejr trækker ind over. Er uvejret på vej, så formindsk dine sejl med det samme og start eventuelt motoren, så du har mest mulig kontrol over båden, når den kraftige vind, som følger med et skybrud, rammer, siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

- Sejl så vidt muligt ud på dybt vand, så du minimerer risikoen for grundstødning, og tjek at alle ombordværende har sejlertøj og redningsvest på. Det kan være virkelig voldsomt, mens det står på, men som regel er det hurtigt overstået, siger han.

Aktionstal for TrygFondens kystlivreddere, der er til stede ved syv nordjyske strande, viser, at livredderne i Nordjylland i løbet af uge 29 var involveret i to situationer, hvor personer var i livsfare. I begge tilfælde var der tale om hjertestop på land i nærheden af de tårne, hvor livredderne holder til.