Oppositionen kræver forklaring: Hvorfor skal kommunerne spare?
Ved dagens KL-topmøde kræver oppositionen en forklaring på, hvorfor kommunerne skal spare én procent af budgettet.
Oppositionen ønsker en forklaring på, hvorfor kommunerne skal spare én procent af budgettet.
Den nordjyske kandidat fra Alternativet Torsten Gejl står torsdag sammen med de andre oppositionspartier frem og retter en kritik af regeringens spareplaner. Det sker under torsdagens topmøde i Kommunernes Landsforening i Aalborg.
Regeringen har med det såkaldte omprioriteringsbidraget planer om, at kommunerne skal spare én procent af budgetterne. Dermed får staten råderet over 2,4 milliarder kroner.
- Kritikken er så entydig og alvorlig, at vi må stille os på kommunernes side i den her sag og bede om klare svar fra regeringen. Det er i alles - og i særdeleshed i borgernes - interesse, at omprioriteringsbidraget ikke får karakter af en skjult spareøvelse, og at pengene ikke forsvinder ud af kommunerne, siger finansordfører Josephine Fock fra Alternativet i en pressemeddelelse.
På den baggrund hasteindkalder Alternativet sammen med Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre samt SF til forespørgselsdebat i Folketingssalen onsdag den 16. marts kl. 13.00. Her vil de fem partier bede finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) redegøre for, hvordan omprioriteringsbidraget fra kommunerne skal bruges i 2017 og frem, og hvordan kommunerne forventes at udmønte de deraf følgende besparelser.
Én procent af et kommunalt budget kan måske lyde af lidt. Men for en kommune som eksempelvis Frederikshavn betyder det 25 millioner kroner, som skal findes i et allerede presset budget.
- Vi har lukket skoler. Vi har lukket ældrecenter. Vi har huller i vejene. Vi har taget alle de lavthængende frugter. Så vi kommer til at spare på kernevelfærden, så det er børn og ældre, fortæller Birgit S. Hansen, socialdemokratisk borgmester i Frederikshavn kommune, til TV2 Nord onsdag.
Birgit S. Hansen har torsdag et punkt på dagsorden på Kommunernes Landsforenings topmøde i Aalborg. Kravet er, at pengene skal tilbage til kommunerne.
- Regeringen vil tage de her 2,4 milliarder og så skal de nok beslutte, hvad de skal bruges til. Og som borgmester i en kommune er jeg ikke imponeret af, at de skal gå til skattelettelser eller kampfly eller andet. Jeg er nødt til at kæmpe for den kommunale kernevelfærd, siger Birgit S. Hansen.