Opråb til forældre: - Jeres børn kan selv gå, cykle eller tage bussen i skole
Otte nordjyske kommuner vil have forældre til at lære deres børn at klare sig selv i trafikken, i stedet for at køre dem i bil til skoler og fritidsaktiviteter.
Skolerne er på vej mod en mere normal hverdag efter corona-nedlukningen, og det har allerede vist sig i trafikken omkring skolerne i Nordjylland. Flere og flere børn bliver kørt i skole af deres forældre, og det er en udfordring, mener otte nordjyske kommuner, som nu vil give forældre et skub til at få deres skolebørn af sted på cykler, gåben eller med bus.
Det føles ofte som den letteste og umiddelbart mest trygge løsning at køre børn til skole, men det giver trafikkaos ved ringetiderne og forstærker bare en dårlig spiral, lyder det fra Helene Østergaard Kristensen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Hjørring Kommune i en pressemeddelelse.
- De mange biler omkring skolerne gør flere forældre utrygge, og de får derfor også lyst til at køre deres børn. Det er bare en rigtig dårlig spiral. Det er også vigtigt for børnene allerede i en tidlig alder at lære at begå sig i trafikken, siger hun.
...det er altså bare med at komme i gang, så man kan få glæde af de mange positive sideeffekter det har, at børnene er i stand til at transportere sig selv til og fra skole og fritidsaktiviteter.
Petrea Overgaard Busck, specialkonsulent, Rådet for Sikker Trafik
På TV2 Nords Facebook-side er der forståelse, for at skolebørn selv går, cykler eller tager bussen til skole, men flere gør opmærksom, det vil kræve bedre sikring af vejen til skole.
- Mine børn kommer aldrig til at cykle alene i skole, så længe kommunen ikke trafiksikrer vejen dertil.... selv os voksne er utrygge ved at cykle vejen, så det bliver skolebussen hver dag, lyder det for eksempel fra Charlotte Nørenberg Jørgensen.
Mange har muligheden
Helene Østergaard Kristensen understreger, at det selvfølgelig ikke er alle børn, der har en sikker skolevej eller som bor i en passende afstand til at transportere sig selv – altid. Men hun vurderer samtidig, at der faktisk er mange børn, der selv ville kunne transportere sig til skole, og det er en fordel på flere måder.
For det første giver det barnet mere frihed og selvtillid og styrker samtidig barnets ansvarsfølelse. Børn, der går eller cykler i skole, får mere motion og forbedrer deres koncentrationsevne. Endelig er det vigtigt, at alle lærer at begå sig sikkert i trafikken. Og så kan der være andre positive effekter i form af for eksempel miljøhensyn og mindre trafik på skolevejene, lyder det fra de nordjyske kommuner.
Kampagnen ”Dit barn kan selv”
kører fra uge 15 og består af inspirationsmateriale til forældre, særligt til børn i alderen 9-15 år. Materialet kan findes på www.ditbarnkanselv.dk
Det er kommunerne Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted og Vesthimmerland, som står bag kampagnen.
Forældre er i tvivl
Specialkonsulent Petrea Overgaard Busck fra Rådet for Sikker Trafik har mange års erfaring med børn og trafik. Hun mener, at det er godt med en kampagne, da mange forældre kan være i tvivl om, hvordan de skal træne trafik med deres børn.
- Det kræver træning og forældrenes involvering, hvis børnene skal lære at færdes sikkert på egen hånd i trafikken. Det behøver dog ikke være en sur og besværlig opgave, for der er masser af kvalitetstid forbundet med at træne trafik med sit barn. Kampagnen kan hjælpe forældrene igennem de udfordringer og barrierer, som de oplever. Så det er altså bare med at komme i gang, så man kan få glæde af de mange positive sideeffekter det har, at børnene er i stand til at transportere sig selv til og fra skole og fritidsaktiviteter, siger hun.