Opskrifter fra "Nu er det jul": Laura laver moderne juleand
Laura Sahl tryller med resterne af juleanden.
Her får du opskrifterne fra programmet "Nu er det jul", hvor Laura Sahl fra Masterchef laver andekugler med syltede rødløg og estragonmayo, mens Rosa Kildahl fra Den Store Bagedyst bager den ultimative julekage.
Julen står for døren, og selv om coronaen sætter begrænsninger på, hvor mange vi må være til at fejre jul sammen, så sætter den heldigvis ikke begrænsninger på, hvor lækker mad, vi skal spise i juleferien.
I juleprogrammerne "Nu er det jul" deler Rosa Kildahl og Laura Sahl nogle af deres yndlingsopskrifter til julens dage.
Laura Sahl vandt Masterchef Jul 2018, og Rosa Kildahl deltog i Den Store Bagedyst i 2017.
Her får du deres opskrifter fra anden udgave af programmet "Nu er det jul".
Lauras Andekugler med syltede rødløg og estragonmayo
Det skal du bruge:
Andekugler:
1 andebryst
1/2 L olie til confitering
1/2 L olie til friturestegning
3 laurbærblade
5 peberkorn
1 bagekartoffel
2 sammenpiskede æg
1 dl mel
3 dl pankorasp (eller almindelig rasp)
Salt
Syltede rødløg:
3 dl eddike
3 dl sukker
2 laurbærblade
3-5 peberkorn
2 rødløg
Estragonmayo:
2 dl mayonnaise
1 bundt estragon
1 tsk. grov sennep
1 tsk. citronsaft
10 kvaste timian
Sådan gør du:
Andekuglerne:
Læg et helt andebryst i en lille gryde. Hæld olie over til andebrystet er helt dækket. Hæld laurbærblade og peberkorn deri. Stil gryden på komfuret på lav varme. (Mit komfur stod på 2 ud af 9) lad det stå i 2-3 timer. Derefter tages gryden af varmen. Lad andebrystet blive i gryden indtil olien er kold. - Dette anbefales at gøre dagen før, ellers kan du også bruge rester af andekød fra juleanden.
Fjern skindet fra andebrystet og “riv” det i mindre stykker. Skræl og kog bagekartoflen og mos den sammen med andekødet. Krydr med salt og peber. Form nu 10-15 små andekugler. Paner alle kuglerne i mel, sammenpisket æg og rasp. Hæld olie i en lille gryde, på medium-høj varme. Når olien er varm (afprøv med en af andekuglerne) friteres alle andekuglerne. Tag dem op af olien, når de er gyldne og sprøde. Læg dem på fedtsugene papir.
Syltede rødløg:
Skær rødløg i tynde skiver og læg dem i et lille stylteglas. Varm eddike og sukker i en gryde. Når sukkeret er smeltet hældes lagen i glasset. Tilsæt laurbærblade og peberkorn. Lad løgene trække i et par timer (gerne natten over).
Estragonmayo:
Hak estragon fint. Bland det sammen med mayonnaise, citronsaft og grov sennep. Smag til med salt og peber.
Læg små skefulde estragonmayo på et stort fad og sæt andekuglerne ovenpå hver klat estragonmayo. Pynt med syltede rødløg og timian på toppen.
Rosas rigtige julekage
Det skal du bruge:
2 æg
250 g sukker
150 g smør
250 g mørk sirup
375 g hvedemel
2 tsk kanel
1 tsk nelliker (stødt)
1 tsk kardemomme
½ tsk ingefær (stødt)
1 tsk natron
1 dl. kærnemælk (eller andet surmælksprodukt)
Fyld:
Cirka 2 kopper appelsinmarmelade
Smørcreme:
300 g smør (blød)
300 g flormelis
1 tsk. vanillesukker
Glasur:
4 kopper flormelis + 1 kop cacao
Pynt evt. hakkede mandler – flormelis drys
Sådan gør du:
Start med at tænde ovnen på 170 g varmluft.
Pisk æg og sukker luftig.
Smelt smørret med sirup og lad det køle lidt ned.
Bland mel, kanel, nellike, kardemomme, ingefær og natron ned i dejen.
Tilsæt kærnemælk.
Rør dejen godt (med håndmixer eller på røremaskine).
Smør en springform på cirka 28 centimeter i diameter og læg bagepapir i bunden.
Fordel dejen i formen og bag den i cirka 45 minutter +/-
Køl kagen helt af inden du deler den i to bunde.
Pisk smørcremen til den er luftig.
Smør appelsinmarmeladen på den ene bund og smørcreme på den anden
Læg de to bunde sammen og kom chokoladeglasur på.
Pynt evt. med hakkede mandler og flormelis.
Du kan se hele afsnit 2 "Nu er det jul" herunder