Foto: Bruno Stagsted

Foto: Bruno Stagsted

Foto: Bruno Stagsted

1 af 3

Oue vil ikke dø

Den lille landsby Oue i Mariagerfjord Kommune har 346 beboere og er blandt de landsbyer, som kan komme i fare for overleve i fremtiden, men byens borgerforening nægter at give op.

Formanden for borgerforeningen, Leif Jensen, tror på fremtiden trods hårde odds i den lille by, som har mistet både skole og købmand inden for de seneste år.

- Det er et godt sted at bo her, der er masser af natur, og vi føler os priviligerende, og vi kæmper for at der forsat skal være liv her, siger Leif Jensen fra Borgerforeningen i Oue.

Han er langt fra enig i den udlægning af landsbyernes fremtid, som landsbyforsker Jørgen Møller fra Aalborg Universitet netop har offentliggjort, nemlig at mange små landsbyer slet ikke bør overleve, fordi de er for små og for dyre i drift for kommunerne.

- Vi er jo også skatteborgere her i landsbyerne, og alle er jo ikke ens, der er mange, der ønsker at bo i landsbyer. Og jeg tror på, at tiderne ændrer sig, det kan man se for eksempel i England, hvor folk er begyndt at flytte på landet igen, og vi forventer at den trend også kommer her til, siger Leif Jensen.

Landsbyforsker Jørgen Møller fra Aalborg Universitet har åbnet debatten om, hvorvidt mange landsbyer er blevet så små, at det ikke kan betale sig for kommunerne at holde liv i dem.

- Det er ikke en provokation, det er en nødvendig at få taget hul på debatten. For alt viser, at der folk vil bo i de store byer, der er en urbanisering i hele verden, også i Nordjylland, og så bliver man nødt til at tage fat på det, der måske ikke er så rart, nemlig de meget små landsbyer, der for fleres vedkommende burde rives ned, siger Jørgen Møller.