Foto: TV2/Nord (Arkivfoto)

Øv, det er mandag

Det er mandag. Oven i købet en mandag i januar. Så kan det dårligt blive værre. Mandage er nemlig den dag i ugen, som vi hader mest, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Januar er også de flestes hademåned.

Til gengæld kan vi rigtig godt lide lørdage - og helst i maj.
En ny Rambøll-undersøgelse kortlægger, hvilke dage i ugen vi holder mest af, og hvilke vi ikke kan fordrage.

Det viser sig, at næsten halvdelen, 46,4 pct. ønsker mandagen hen, hvor peberet gror. Måske fordi det er den dag i ugen, hvor der er længst hen til weekenden i ugens anden ende. Til gengæld topper lørdagen totalt set som den dag i ugen, som flest holder af - 32,1 pct.

Men nede i detaljerne er der visse forskelle. Kvinderne foretrækker nemlig fredagen, mens mændene holder mest af lørdagen.

Endelig er der visse aldersmæssige afvigelser fra totalbilledet. Modne mennesker i alderen fra 46 år og opefter peger nemlig også på fredag som den bedste dag, mens de yngre generationer klart foretrækker lørdag - især de 18-25-årige og de 26-35-årige. Men mandag. Den foretrækkes kun af 6,7 pct. af de 56-65-årige.

Speciallæge i psykiatri Mogens Brødsgaard, Aarhus, har nogle tanker om, hvorfor ugens første dag er så ildeset. Han mener, at der her gælder nogenlunde den samme mekanisme, som udløser den nedtrykthed, som mange oplever i januar efter en juleferie, blot i mindre målestok.

- Ja, vi kan kalde den en "efter weekend-nedtrykthed". For mange mennesker begynder den nedtrykthed allerede at sætte ind søndag sidst på eftermiddagen, hvor tiden er ved at rinde ud, siger Mogens Brødsgaard, der dog også kan komme i tanker om mennesker, som glæder sig til at komme tilbage på arbejde om mandagen.