LIGE NU:

Oversvømmelser gør juleanden mindre

De store mængder nedbør, der er faldet i Nordjylland får nu betydning for julemaden. De nordjyske frilandsænder bliver nemlig mindre.

De oversvømmelser, der i efteråret satte dele af Vendsyssel under vand, kan nu være skyld i, at juleanden fylder mindre på bordet juleaften. Det massive regnvejr hæmmer nemlig frilandsændernes trivsel, og det kan ses på vægten. Det fortæller DR Nordjylland.

- Det lyder måske mærkeligt, når anden er en svømmefugl, men når vi får så meget regn, trives de ikke, som de bør. En and vejer omkring 3-4 kilo, men i år vejer de 200-300 gram mindre end sidste år, så det er omkring 10 procent mindre end ellers, fortæller Poul Raunsmed, der er fjerkræavler i Nr. Lyngby ved Løkken.

Frilandsænderne går ude fra morgen til aften, og når det er koldt, og de er våde hele tiden, kræver det mere energi, når de skal rense fjerene, fortæller Poul Raunsmed. Og selvom ænderne har et hus, hvor de kan søge ly for regnen, er det mest naturligt for dyrene at opholde sig under åben himmel.

Der er dog ingen grund til at frygte tomme tallerkner juleaften, når anden skal serveres, hvis man har fået fat i en nordjysk frilandsand. Det regnvåde efterår er nemlig ikke helt skidt for forbrugerne, fortæller Poul Raunsmed til DR Nordjylland.

- Der er mere kød på anden og knap så meget fedt, så på den måde kan det være en fordel, siger han.

Martin Daasbjerg, økologisk andeavler og direktør i Dansk And, der er en sammenslutning af danske andeproducenter, nikker genkendende til de mindre ænder.

Han fortæller, at massiv hård frost ligesom det kraftige regnvejr kan have konsekvenser for ændernes størrelse