Foto: TV2/Nord

OW Bunker kæmper for livet efter svindelsag

OW Bunker forsøger en rekonstruktion i to selskaber. Koncernens egenkapital er formentligt tabt.

Det danske brændstofselskab OW Bunker kæmper for livet efter afsløringen af omfattende svindel i datterselskab. Koncernens egenkapital er formentligt tabt, oplyser selskabet i en meddelelse til fondsbørsen.

Ledelsen forsøger nu en rekonstruktion i to selskaber, efter selskabets banker har sagt nej til at smide en livline til selskabet.

- Hensigten med rekonstruktionen er at skabe overblik over om, der kan dannes grundlag for fortsat drift af selskaberne, herunder et grundlag for tilførsel af yderligere kapital eller anden tilsvarende løsning, lyder det.

På nuværende tidspunkt kan de økonomiske konsekvenser ikke opgøres, men det må antages at koncernens egenkapital er tabt, hedder det i fondsbørsmeddelelsen fra OW Bunker, som sælger brændstof til skibe.

Anmeldelsen om rekonstruktion kommer, efter at OW Bunker sent onsdag aften meldte om omfattende svindel i et datterselskab i Singapore for 125 millioner dollar samt nye urealiserede kæmpetab på eksisterende kontrakter på omkring 150 millioner dollar.

Den samlede økonomisk lussing er altså i størrelsesordenen 275 millioner dollar svarende til 1,6 milliarder kroner. Egenkapitalen var godt 262 millioner dollar ved udgangen af september.

Det er ifølge OW Bunker ledende medarbejdere i datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore, der står bag den omfattende svindel. Som en konsekvens er den ansvarlige for OW Bunkers risikostyring, Jane Dahl Christensen, omgående blevet fyret.

OW Bunker anmelder rekonstruktionen ved skifteretten i Aalborg. Anmeldelsen gælder datterselskaberne O.W. Bunker & Trading A/S og O.W. Supply & Trading. De to selskaber er formentligt insolvente, oplyser OW Bunker.

Brændstofselskabet blev børsnoteret i marts, men selskabet har slet ikke kunnet leve op til de forudsigelser om indtjeningen, som investorerne blev stillet i udsigt. Aktiekursen er siden børsnoteringen halveret, og aktionærerne har lidt enorme tab.

Fondsbørsen i København - Nasdaq OMX Copenhagen - meddelte torsdag morgen, at aktierne i OW Bunker suspenderes, efter selskabet har anmeldt rekonstruktion.

FAKTA: Brændstofselskabet er ved at løbe tør

OW Bunker sælger brændstof til skibe, men er ude i alvorlige problemer efter svindelsag i Asien.

Det danske selskab OW Bunker har formentligt tabt hele egenkapitalen efter omfattende svindel i et af selskabets datterselskaber i Singapore.

  • OW Bunker blev oprettet i 1980 som et datterselskab af skibsprovianteringsfirmaet Ove Wrist & Co. i Aalborg.
  • Selskabet er blandt verdens største inden for salg af skibsbrændstof (bunker).
  • Bestyrelsesformand er den mangeårige topchef for ØK, Niels Henrik Jensen.
  • Har en global markedsandel på syv procent.
  • Har over 600 ansatte fordelt på 38 kontorer i 29 lande verden over.
  • Havde i 2013 et nettooverskud på 63,4 millioner dollar (374 millioner kroner ved aktuel kurs).
  • Blev noteret på fondsbørsen i København i år.
  • På den første handelsdag på børsen 28. marts steg kursen fra 145 til 175 kroner.
  • Siden har kursen bevæget sig fra en topnotering på 186 kroner til en bundnotering på 69 kroner.
  • OW Bunker har siden børsnoteringen to gange nedjusteret sine forventninger til årets resultat.


/Ritzau