P-pille mistænkes for blodprop
Veninderne til den nordjyske pige, der ligger i koma efter en blodprop advarer nu mod P-piller. Pillerne er formentlig årsag til at deres veninde svæver mellem liv og død. Venindere mener at i hvert fald det mærke hun spiste - inden hun pludselig faldt om, burde fjernes fra markedet.
Det er formentlig p-piller af mærket Yasmin, der er årsag til, at den 21-årige Trine Bang Andersen er ramt af en blodprop og nu ligger i koma på Odense Universitets Hospital.
Hun svæver fortsat mellem liv og død, og nu advarer veninderne til den nordjyske pige mod p-piller.
- Jeg tager ikke p-piller længere, det tør jeg simpelthen ikke, lyder det fra Rebecca Østervig, der er hf-studerende i Hjørring og veninde til Trine Bang Andersen.
Det kommer bag på den 19-årige veninde, at der er en sammenhæng mellem p-piller og blodpropper.
- Det er jo så let at få p-piller, og der er så mange piger, der spiser p-piller. Men nu er jeg stoppet. Jeg har i hvert fald haft det tæt nok på, jeg skal ikke have flere advarsler, den ene var nok, siger Rebecca Østervig.
De nyeste p-piller af den såkaldte 3. og 4. generation giver ifølge dagbladet Information markant større risiko for blodpropper i venerne end de gamle piller af 2. generation. Information henviser også til en ny dansk undersøgelse fra Rigshospitalet, der viser, at hvert år dør i gennemsnit fem ellers sunde og raske kvinder i alderen mellem 15 og 49 år af de såkaldte venøse blodpropper, der sætter sig i benene og lungerne. Mellem tre og fire af de dødsfald tilskrives brug af p-piller.
- Vi har fundet ud af, at p-piller generelt er farligere end tidligere antaget, siger Øjvind Lidegaard, professor på Rigshospitalet til Information.
Formanden for de praktiserende læger i Nordjylland Kaj Bernth erkender, at nogle kvinder ikke kan tåle p-piller, og det især er rygere, der bør undgå p-piller.
- Der er utroligt mange piger, der tager p-piller, og det er heldigvis få, der får bivirkninger overhovedet. Vi kan ikke undgå, at nogle får bivirkninger, for det er den ulempe, der er ved p-piller, siger Kaj Bernht.
Han understreger, at p-piller normalt udskrives til tre måneder, derefter skal kvinden ind til kontrol.
- Og er der eventuelle bivirkninger og symptomer, der indikerer, at patienten ikke kan tåle p-pillerne, så må man finde noget andet prævention, siger Kaj Bernth.
Og det er lige netop hvad, Trine Bang Andersens veninde, Rebecca Østervig, har gjort og opfordrer andre til også at gøre.
- Jeg ved ikke om man kan lave et forbud mod p-piller, jeg synes bare, man skal være opmærksom på, at der er mange andre former for prævention. Og når p-pillerne har så store bivirkninger, så mener jeg, at de bør fjernes, siger hun.