Pæredansk - men må ikke få statsborgerskab

02:16

24-årige Stephanie Ellegård Moselund fra Aalborg kan ikke få statsborgerskab i Danmark, selvom hun har boet her hele sit liv og har danske forældre. Foto: Anders Rasmussen

1 af 2

Udlændingeservice vil ikke give Stephanie Ellegård Moselund fra Aalborg statsborgerskab og pas i Danmark - selvom hun er født i Danmark og har boet her hele sit liv.

24-årige Stephanie Ellegård Moselund fra Aalborg er kommet i klemme i det danske udlændingesystem. Selv om hun er pæredansk, kan hun ikke få statsborgerskab. 

Stephanie Ellegård Moselund er født i Danmark, og er datter af en kvinde, der er født i Danmark. Men da Stephanies mor senere i livet har fået spansk statsborgerskab, har det fået store konsekvenser i Stephanies voksenliv.  

Stephanie Ellegård Moselund kan ikke få et dansk pas og hun kan ikke få statsborgerskab i Danmark. For seks år siden fik hun at vide, at hun skulle søge opholdstilladelse i Danmark - blandt andet fordi hendes mor er spansk statsborger.

-  Jeg føler, at jeg er en lus mellem to nøgle. Udlændingeservice påstår, at jeg har spansk statsborgerskab, men det har jeg altså ikke, siger hun. 

Stephanie er født i Viborg Amt i 1986 af en dansk far og en dansk mor, der dog tidligere havde været bosat i Spanien, hvor hun fik statsborgerskab. Stephanies forældre blev aldrig gift, og derfor mener Udlændingeservice ikke, at den 24-årige handelsskolestuderende er dansker.

-  Jeg har oplevet, at Udlændingeservice har talt enormt grimt til mig og påstået, at jeg ikke kunne tale dansk, men jeg taler altså flydende dansk, siger hun.  

Venstres Integrationsordfører Karsten Lauridsen vil ikke kommentere den konkrete sag, men vil gerne undersøge, om der har været procedurefejl.

Stephanie er uforstående overfor myndighedernes håndtering af sagen. Hun har aldrig selv boet i Spanien og har ingen tilknytning til landet:

- Det gør mig meget vred. Jeg synes, at det er helt forrykt. Nogle gange føler jeg mig helt fremmed, selvom jeg ikke er fremmed, siger hun.

 

Forsiden lige nu