LIGE NU:

Par i Aalborg slås mod skimmelsvamp og boligforening

Et par i Aalborg Vestby har i årevis boet med skimmelsvamp i deres lejlighed. Boligforeningen Fjordglimt mener, at de selv er skyld i det - og parret kan derfor risikere at blive smidt på gaden.

Anette Eriksen og Johnny Johansen har boet i deres lejlighed i Poul Buås Gade i godt 7 år. Siden de flyttede ind, har de levet med den farlige skimmelsvamp, der løber op og ned i hjørnerne i stuerne, og gemmer sig rundt om vinduerne.

- Man hører jo så meget om, at det er sundhedsfarligt, så vi vil faktisk bare gerne have gjort noget ved det i første omgang, og det har bare været en kamp, fortæller Johnny Johansen, der til daglig arbejder som lagermedarbejder.

Det er Boligforeningen Fjordblink, der administrerer lejligheden, og de har tidligere forsøgt at fjerne skimmelsvampen efter et påbud fra Lejernes LO. Men den kom hurtigt tilbage, endnu værre end før. Så familien har hyret advokat Anders Bredgaard fra Advokatfirmaet Kühnel Kringelbach.

- Efter min opfattelse er det en grotesk sag, og vi har at gøre med to mennesker, som har forsøgt at trænge igennem til et boligselskab, hvilket indtil videre ikke har kunnet lade sig gøre, siger Anders Bredgaard.

Siden Anders Bredgaard kom på sagen, er tonen blevet en anden fra boligforeningens side. Parret har nu modtaget et brev fra Fjordblink, hvor de skriver, at parret selv skal udbedre skaderne. I brevet står der også, at parret kan risikere at blive opsagt, hvis ikke påbuddet overholdes.

- Det føler jeg da, at det er en trussel, at hvis ikke det bliver udbedret så bliver vi opsagt, mener Anette Eriksen.

Ifølge Fjordblinks advokat skal brevet dog ikke opfattes som en speciel trussel. Ifølge loven skal boligforeningen oplyse om eventuelle konsekvenser i alle skrivelser. Ellers er de ikke gyldige, i fald det skulle være nødvendigt at håndhæve dem.

Boligforeningens advokat siger, at de forholder sig til to rapporter, der uafhængigt af hinanden peger på mislighold som årsag til skimmelsvampen.
Men parrets advokat mener, at de står godt i sagen:

- Det er min opfattelse, at mine kunder står vældig godt. Der foreligger to rapporter, som to fagfolk har udarbejdet. De rapporter er ensidigt indhentet, det vil sige det er boligselskabet der har indhentet dem, så det er selvfølgelig nødvendigt med et nyt syn og skøn, fortæller Anders Bredgaard.

Trods skimmelsvampen har parret ingen planer om at flytte foreløbig:

- Jeg føler bare, at jeg kæmper for mine rettigheder - og ikke andet, slutter Anette Eriksen.

Fjordblinks advokat forventer, at sagen vil blive løst henover sommeren. Parrets advokat Anders Bredgaard vil dog gå af rettens vej, straks han er tilbage fra ferie.