LIGE NU:

Partier er klar til at bytte NOx-afgift ud

Socialdemokrat foreslår at skifte planlagt NOx-afgift ud med flyafgift. R og EL er åbne for idéen.

Hellere arbejdspladser på virksomheden Aalborg Portland end fritidsrejser fra lufthavnene. Sådan lyder budskabet fra det socialdemokratiske folketingsmedlem Rasmus Prehn.

Han er nu klar til at skifte den såkaldte NOx-afgift ud med en flyafgift, fremgår det af Nordjyske Stiftstidende. Flyafgiften skal ifølge partiet være på 75 kroner pr. billet.

- NOx-afgiften rammer de ufaglærte i Udkantsdanmark. Flyafgift rammer storbyerne og i den forstand overklassen, så der er også et lighedsperspektiv, siger Rasmus Prehn.

En afgift på NOx skal skaffe omkring 600 millioner kroner til statskassen. Pengene vil blandt andet komme fra energitunge virksomheder som Aalborg Portland.

Flyafgiften vil give 700 millioner kroner i indtægter - og så er der også en større miljøgevinst.

- Med NOx-afgiften risikerer man at stå i en situation, hvor arbejdspladserne forsvinder, uden at det har den store effekt på miljøet, siger Rasmus Prehn.

Lovforslaget med den øgede NOx-afgift bliver førstebehandlet i dag tirsdag som en del af finansloven. Både De Radikale og Enhedslisten er åbne over for at bytte afgift.

- Det er en rigtig spændende idé. Vi støttede flyafgiften i valgkampen, og det har ikke ændret sig, siger Per Clausen fra Enhedslisten.

De radikales skatteordfører Nadeem Farooq er ikke afvisende over for at ændre afgiftstypen.

- Selv om vi har en aftale, skal man være villig til at komme med nye tanker, siger han.

SF fastholder dog det nuværende forslag.

/ritzau/