LIGE NU:

Pas på: Julegaver kan indeholde skadelig kemi

Man bør tænke sig om, inden man bestiller julegaver på nettet. Gaver købt udenfor EU kan indeholde skadelige stoffer.

Julegaveræset er så småt begyndt, og igen i år vil mange sætte sig til deres computer og bestille julegaver hjem via internettet.

Men man bør tænke sig godt om, lyder det i en opfordring fra Miljø- og Fødevareministeriet.

For varer, der er bestilt i netbutikker udenfor EU, skal ikke leve op til samme skrappe miljøregler, som varer lavet og solgt i det europæiske fællesskab. Men desværre har Miljøstyrelsen fundet ulovlige kemikalier i for eksempel legetøj.

- Desværre ser vi for mange tilfælde med netbutikker udenfor EU, der sælger legetøj med skadelige kemikalier. Det er selvfølgelig dybt problematisk. Jeg ville ønske, at lande udenfor EU ville hæve ambitionerne og kræve større sikkerhed, som vi gør i EU. Men indtil det sker, vil jeg opfordre til at være varsom, når man køber ind i netbutikker fra lande uden for EU, også selv om hjemmesiderne er på dansk, siger miljøminister Lea Wermelin.

quote Børnefamilierne er et vigtigt fokus, for børn er mere følsomme for påvirkning fra skadelig kemi end os voksne.

Jakob Zeuthen, formand for Kemikalieforum

For eksempel har Miljøstyrelsen tidligere fundet ulovlige mængder af kemikaliet bor, der er skadeligt for forplantningsevnen, i slimlegetøj købt uden for EU, og der er også fundet hormonforstyrrende ftalater i skadelige mængder i plastikfigurer fra 3. lande. I Danmark er der forbud mod ftalater i legetøj og produkter til børn i alderen 0-3 år, og legetøj og andre produkter til børn fra 0-14 år er omfattet af skrappe EU-regler.

Derfor vil ministeriet i en ny kampagne hjælpe forbrugerne med at undgå skadelig kemi i børneprodukter, for danskerne går faktisk i stigende grad udenom netbutikker udenfor EU viser en undersøgelse fra DIBS.

Især børnefamilier med børn i alderen 3-12 år er dem, som typisk bruger sider som wish.com, Amazon eller Alibaba. Derfor sætter Miljøstyrelsen sammen med bl.a. Kemikalieforum fokus på børnefamiliers e-handel:

- Børnefamilierne er et vigtigt fokus, for børn er mere følsomme for påvirkning fra skadelig kemi end os voksne. De danske virksomheder har lagt sig i selen for at overholde reglerne for f.eks. legetøj og plejeprodukter til børn, og for dem er det frustrerende at se, at konkurrenter i 3. lande ikke tager børns sikkerhed alvorligt. Vi kan se, at mange forældre tror, at varerne bliver kontrolleret, også dem købt uden for EU. Det understreger behovet for oplysning om sikker nethandel – og det får forbrugerne med denne kampagne, siger formand for Kemikalieforum og miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Zeuthen.

Når Miljøstyrelsen finder produkter, der ikke overholder EU’s regler, skal producenterne fjerne produkterne. Men hvis det er produkter købt i netbutikker, der ikke markedsfører sig på dansk eller i EU, er det begrænset, hvad danske myndigheder kan gøre.

Fakta - det gør ministeriet:

 

25_seconds

play Fik en god idé: Lokalsamfundet bakker op om 10-årige Williams store planer

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

PH 260221 Skoler klar til test Still

play Skoler gør klar til test: - Hvis man ikke bliver testet, medfører det fravær

25_seconds

play Fik en god idé: Lokalsamfundet bakker op om 10-årige Williams store planer

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

Til forsiden

Til forsiden