Det er tørt for tiden, så man skal være særligt varsom, når man bruger åben ild i naturen. Foto: TV2/Nord

Pas på med bål og åben ild i naturen

Har man planer om, at tage hele familien med ud i skoven og grille, så gælder det om at være meget varsom.

De mange varme sommerdage har gjort naturen knastør, og der er derfor stor fare for, at der kan opstå brande i skove og på marker.

Det er Danmarks Metrologiske Institut (DMI) der overvåger, hvor tør jorden er i Danmark. Det sker via det såkaldte "tørkeindeks", hvor man kan se brandfaren i de enkelte områder.

- Det er ved at være meget tørt, så brug af åben ild skal være under strengt opsyn, siger vildtkonsulent og skovfoged i Naturstyrelsen Storstrøm, Lars Richter Nielsen, til P4 Sjælland.

Hos DMI følger man i øjeblikket tørkeudviklingen nøje. Der er nemlig intet der tyder på, at det bliver bedre - snarere tværtimod.

- Prognoserne peger på at sommervejret fortsætter, og selvom der måske ikke er varme- eller hedebølger i sigte, vil tørken udvikle sig yderligere de kommende dage. Derfor kan man forvente at hovedparten af Danmark kommer til at have høj risiko for tørke, siger Frans Rubek, der er klimatolog hos DMI.

Især rygerne skal i de kommende uger passe ekstra meget på. Glødende cigaretter er nemlig til stor fare for de områder, hvor der i disse dage er særligt tørt.

Og i følge Lars Richter Nielsen skal man som ryger ikke kun tro, at det er i skoven, der er størst fare for at starte en brand.

- Rygerne skal virkelig tænke sig om, og især når de kører bil. Jeg har selv set, at der er mange rygere, der knipser cigaretten ud af sideruden, når de er færdige med at ryge. Så lander der et skod på vejbanen med gløder i, som kan sætte ild til vejkanten, siger han og fortsætter.

- Det gode råd til rygerne er, at cigaretten skal ned i askebægeret. Så må man leve med lugten, men det er vel også fair nok, når man selv er ryger, afslutter han.

Er man ikke ekstra forsigtig med eksempelvis bål eller cigaretter, så kan man straffes med bøde eller fængsel i fire måneder i henhold til bekendtgørelsen om brandværnsforanstaltninger.

I Nordjylland ligger tørkeindekset lige nu på mellem syv og ni på en skala, der går fra nul til 10.

Her kan du se, hvor tørt, der er i dit område.

/ritzau/