LIGE NU:

Penge til asbestramte kvinder

Der er penge på vej til de nordjyske kvinder, der er ramt af lungehindekræft på grund af deres mænds arbejde med asbest.

Det er resultatet af flere timers forhandlinger sent fredag aften mellem partierne på Christiansborg.

Blandt de politikere, der var med til at forhandle penge fra den såkaldte satspulje, er nordjyske Flemming Møller Mortensen (Socialdemokraterne).

- Jeg glæder mig over, det har kunnet lade sig gøre. Og det er vigtigt for mig, at vi har kunnet handle hurtigt politisk, fordi de kvinder, det handler om, er syge, og de skal have anerkendelse - også økonomisk hurtigst muligt, siger Flemming Møller Mortensen, der er Socialdemokraternes sundhedsordfører.

TV2Nord har tidligere sat fokus på de alvorlige følger, ægtefæller og pårørende til tidligere eternit- og værftsarbejdere kan være i risikozonen for at udvikle - nemlig lungehindekræft. De kan - ligesom deres mænd - have taget skade af asbesten, fordi mændene kom hjem med asbesten siddende i arbejdstøjet.

Men modsat mændene kan de pårørende ikke få arbejdsskade-erstatning, hvis de bliver syge af asbesten. Og såvel de nordjyske kvinder som Kræftens Bekæmpelse har i årevis kæmpet for at få lavet reglerne om, sådan at kvinderne også kan få økonomisk erstatning.

Det sker nu, efter partierne bag satspuljeforliget er blevet enige om at etablere en ordning med kompensation til kvinder, som får lungehindekræft på grund af deres mænds arbejde med asbest.

Der er afsat 10 millioner kr. på satspuljen fra 2016 til den nye kompensationsordning. Med ordningen bliver det muligt at få en kompensation på 170.000 kr., hvis man som de ramte kvinder får lungehindekræft på grund af partnerens arbejde med asbest.

- Det er en fantastisk god nyhed for denne gruppe kvinder, som helt uforvarende er blevet uhelbredeligt syge, fordi de har passet hjemmet og vasket deres mænds tøj, siger formanden for Kræftens Bekæmpelse Dorthe Crüger.

Der er i dag dokumentation for sammenhængen mellem asbest og lungehindekræft. Senest har en undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital fra 2014 vist, at omkring halvdelen af de kvinder, der får lungehindekræft, har en mand eller søn, der har arbejdet med asbest.

SE TV2NORD INDSLAG FRA MARTS 2015 OM KVINDERNES KAMP FOR ERSTATNING

Line landmand

Konservative reagerer på byrådsmedlems farvel: - Vi har ikke en finger at sætte på Lines indsats

25_seconds

play Afholder danmarksmesterskab i coronatid: - Det er fuldstændigt sikkert

Coronatest

Nordjysk corona-overblik: Så mange nye smittede er der i din kommune

20030213-141027-L_11Mb

Ny lovgivning på vej til asbestofre: Naboer til eternitfabrik får mulighed for erstatning

Line landmand

Konservative reagerer på byrådsmedlems farvel: - Vi har ikke en finger at sætte på Lines indsats

25_seconds

play Afholder danmarksmesterskab i coronatid: - Det er fuldstændigt sikkert

Coronatest

Nordjysk corona-overblik: Så mange nye smittede er der i din kommune

Til forsiden

Til forsiden