Foto: TV2/Nord

Pind sammenligner aktivister med norsk massemorder

Søren Pind sammenligner ekstremismen ved massedrabene i Norge med aktionen i Østerild Klitplantage.

Integrations- og udviklingsminister Søren Pind (V) er kommet i politisk modvind fra både egne rækker og oppositionen, efter han har skrevet en kommentar på Facebook om drabene i Norge til sine mere end 4000 Facebook-venner. Det skriver Information.

På det sociale medie skriver Søren Pind, at de danske aktivisters civile ulydighed i blandt andet Østerild Klitplantage og på Nørrebro er ekstremisme af samme slags som den, der udspillede sig ved fredagens terrorangreb i Norge.

- Ekstremismen tager til. Flere og flere mener sig berettiget til at tage sig selv til rette. Optøjerne på Nørrebro. Kirkebesættere. Østerild. Og ekstremismens hidtil mest sataniske fjæs nu i Norge.

- Det er 70'erne om igen. De næste år handler om demokratiets og retsstatens klippegrund. Nok er nok. Enten er man med. Eller også imod, lyder kommentaren ifølge Information.

Pinds regeringspartner De Konservative forstår slet ikke ministerens sammenligning.

- Jeg synes overhovedet ikke, man skal drage den sammenligning, siger politisk ordfører Carina Christensen (K) til avisen.

- Det er jo ikke højreekstremister, der protesterer i Østerild. Det er noget helt andet, det er en politisk protest.

- Det, vi har set i Norge, er jo ekstremt. Det er politisk had. Og det synes jeg, man skal være meget varsom med at sammenligne. Demokrati betyder blandt andet retten til at demonstrere og protestere, siger Carina Christensen.

Socialdemokraternes poliske ordfører, Henrik Sass Larsen, kalder kommentaren decideret upassende.

- Det er jo helt vildt. Jeg synes ikke, det klæder nogen politisk debat det der, siger han.

- At kalde folk, der demonstrerer i Østerild, for ekstremister, at sætte dem i samme kategori som en gal massemorder, det er alt for vidtgående.

Enhedslistens gruppeformand Per Clausen mener, at Pind legitimerer vold ved at "dehumanisere demonstranterne i Østerild".

Så "er der åbnet op for at tage brutale metoder i anvendelse mod dem", skriver han i en udtalelse.

Landsforeningen for Bedre Miljø, som har anlagt sag mod miljøministeren på grund af Østerild, forlanger omgående en offentlig undskyldning fra Søren Pind.

Foreningen har markeret sin afstand til hans "perfide og stærkt krænkende samt injurierende udtalelser".

Pinds udtalelser vækker også opsigt i resten af Norden og nævnes blandt andet på den norske avis VG Nett.

Søren Pind holder ferie for tiden, og han har derfor ikke en kommentar til avisens historie.

/ritzau/