Pindsvin i farezonen: Robotten klipper mere end bare græs

Der er stor forskel på, hvor sikre de forskellige robotplæneklippere er for pindsvin, og tekniske anordninger kan gøre plæneklipperne mere pindsvine-venlige. Det viser nyt studie fra AAU og Oxford Universitet.

En robotplæneklipper er effektiv til at slå græs, men den kan også være en trussel mod pindsvin. Ny forskning viser, at robotplæneklippernes evne til at opdage og dermed undgå at skade pindsvinene varierer væsentligt.

I et nyt videnskabeligt studie har pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen sammen med kolleger fra Aalborg Universitet og Oxford Universitet undersøgt i alt 18 modeller af robotplæneklippere i kollision med døde pindsvin. De døde pindsvin var indsamlet fra forskellige plejestationer, hvor de ikke stod til at redde.

quote Det var frygteligt at være vidne til, hvordan nogle modeller praktisk talt lemlæstede de døde pindsvin.

Sophie Lund Rasmussen, postdoc fra institut for kemi og biovidenskab på Aalborg Universitet

Resultaterne har vist meget store forskelle i graden af forårsagede skader på de døde pindsvin mellem de forskellige modeller.

- Jeg var meget overrasket over at opdage, hvor forskelligt robotplæneklippere klarede sig i vores tests. Det var frygteligt at være vidne til, hvordan nogle modeller praktisk talt lemlæstede de døde pindsvin. Men på samme tid klarede andre modeller sig ret godt og syntes ikke at skade pindsvinene, forklarer Sophie Lund Rasmussen, postdoc fra institut for kemi og biovidenskab på Aalborg Universitet, i en pressemeddelelse fra Aalborg Universitet.

Optimalt hvis plæneklipperen registrerer pindsvinene

Undersøgelsen har desuden vist, at ingen af de testede robotplæneklippere var i stand til at registrere de døde pindsvin på forhånd.

- Alle testede robotplæneklippere måtte i fysisk kontakt med pindsvinet for at registrere det. Det var ikke det resultat, jeg havde håbet på. Det optimale scenario ville være, at robotplæneklipperen var i stand til at registrere pindsvinet på forhånd og ændre retning, forklarer Sophie Lund Rasmussen.

Pindsvineforskning

  • Forskningsprojektet er udarbejdet i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse samt Pindsvine Plejerne og er støttet af the British Hedgehog Preservation Society.
  • Sophie Lund Rasmussen har en ph.d i biologi med specialisering inden for pindsvin fra SDU og Naturama. Hun er nu ansat som postdoc på Aalborg Universitet og WildCRU, Oxford Universitet, hvor hun fortsætter sin forskning med Det Danske Pindsvineprojekt.

Undersøgelsen af de 18 forskellige modeller af robotplæneklippere viste tydeligt, at tekniske funktioner såsom fleksible knive, glideplader (skid plates) og forhjulstræk forbedrede maskinernes sikkerhed og dermed gjorde dem mindre skadelige for pindsvin.

Designændringer vil hjælpe

Et stort skridt i retning af at løse problemet med robotplæneklipperne som årsag til skader og i værste fald døden hos pindsvin involverer blandt andet ændringer i selve designet af robotplæneklipperne.

- Det vigtige næste skridt er at præsentere resultaterne og indsigten fra undersøgelsen for producenterne og tilskynde til et samarbejde om at udvikle mere pindsvinevenlige robotplæneklippere. Jeg er allerede i gang med at hjælpe producenterne til at udvikle en ordentlig pindsvine-"crash test dummy". Det er også min ambition at designe en standardiseret test til robotplæneklippere, der kan gøre mærkning af pindsvinevenlige modeller muligt. Det vil hjælpe haveejere til at foretage et pindsvinevenligt valg, når der skal indkøbes robotplæneklippere, siger Sophie Lund Rasmussen.

quote Resultaterne viser, at der kan være en potentiel risiko, men så længe vi endnu ikke har haft muligheden for at teste, hvordan levende pindsvin reagerer, når en robotplæneklipper kommer imod dem, er det svært at estimere, hvor stor risikoen er.

Sophie Lund Rasmussen, postdoc fra institut for kemi og biovidenskab på Aalborg Universitet

Mangler forsøg med levende pindsvin

Pindsvin er nataktive dyr, men kan lejlighedsvis være aktive om dagen. De nuværende anbefalinger til at øge sikkerheden for pindsvin i haver med robotplæneklippere er derfor at begrænse maskinens kørsel til dagtimerne.

- Vores forskning besvarer ikke nøjagtigt, hvor farlige robotplæneklippere kan være for levende, vilde pindsvin. Resultaterne viser, at der kan være en potentiel risiko, men så længe vi endnu ikke har haft muligheden for at teste, hvordan levende pindsvin reagerer, når en robotplæneklipper kommer imod dem, er det svært at estimere, hvor stor risikoen er. For hvis størstedelen af pindsvinene bare løber deres vej, undgår de jo at komme i nærkontakt med robotplæneklipperne. Det er noget, vi håber at kunne undersøge nærmere i fremtiden, forklarer Sophie Lund Rasmussen.


Seneste nyt

fra Nordjylland