LIGE NU:

Planloven kan belaste turismen i Nordjylland

Turistområder risikerer at "forslumre", fordi planloven hæmmer udviklingen af turismen.

For stram planlov
Hotel-, restaurations- og turisterhvervet mener, at reglerne i planloven skal lempes. Det samme mener de kystnære kommuner. Ellers risikerer Danmark at gå glip af flere turistindtægter.
- Administrationen af planloven er helt forfejlet. Det er så grotesk, det vi udsættes for. Vi umyndiggøres i forhold til det ansvar, vi har som lokalpolitikere, siger Borgmester Mogens Gade (V) fra Jammerbugt Kommune.

Svært at udvide
Han beskriver sin frustration med et par eksempler: Der kan så let som ingenting etableres havnebad m.v. i København, mens man i Jammerbugt møder modstand hos myndighederne, hvis en strandkiosk på 47 kvadratmeter skal udvides lidt.

Mere helhedsorientering
Formanden for Horesta, Jan Laursen, mener også, at planloven bremser udviklingen urimeligt, specielt i de kystnære områder.
- I dag bliver alt for mange forslag afvist, fordi man er for restriktive. Vi skal have et mere helhedsorienteret syn på udviklingen af turismen. Det kan tiltrække flere investorer, siger Jan Laursen.
Han mener i øvrigt, at myndighederne bør revurdere deres administration af planloven. Ellers risikerer man en "forslumring" af hidtil kendte ferieområder. Det kendes f.eks. omkring Blokhus, Løkken og på Fanø.

Flere turistcentre i følge branche
Analysevirksomheden Copenhagen Economics anbefaler, at der etableres at kommercielt orienteret turismeselskab med en enhedsorganisation uafhængig af Økonomi- og Erhvervsministeriet.
Man bør sætte mere fokus på udvikling af turistcentre som det, der eksempelvis er under opbygning i Billund. Her er kommunen i samarbejde Lalandia i gang med at opbygge et center med mange ferieboliger og med Legoland som central magnet.

Nytænkning nødvendig
I branchen taler man om bedre "destinationsudvikling". Copenhagen Economics lægger i en ny rapport op til at tænke helt nyt. I stedet for blot at tænke på udvikling af de enkelte campingpladser eller sommerhusområder, så skal man satse på udvikling af større sammenhængende turistcentre. Det vil kunne tiltrække danske og udenlandske investorer, siger rapporten.