Plastic i tonsvis vælter ind til genbrug

Plastaffald ryger i stigende grad til genbrug frem for i skraldespanden.

Plasticdunke, folie, pvc og brugte havemøbler i plastik vælter ind i tonsvis på de nordjyske genbrugspladser.

Nordjyderne afleverer frivilligt i dag meget større mængder plastic end for få år siden. Det skriver DR Nordjylland.

- Jeg er ved at rydde gamle fasters lejlighed, og der stod nogle gamle hvide plasticstole, vi ikke kan bruge. Jeg synes, man bør genbruge, for vi sviner nok i forvejen. Det siger Bjarne Iversen, der afleverede stolene på Aalborgs største genbrugsplads for private på Over Kæret.

Mængden af afleverede dunke og anden emballage af plastic er tidoblet på genbrugspladserne i Aalborg Kommune - fra kun et ton i 2010 til ti ton i 2011.

Borgerne afleverede desuden hele 100 ton brugte havemøbler i plastic sidste år - også en stigning fra 81 ton året før. Også pvc fra private husstande kommer der mere og mere ind af på genbrugspladser i Aalborg kommune.

- Folk har opdaget, at de kan aflevere deres plastic her, og så tænker de måske også mere miljømæssigt korrekt i dag, siger renovationschef Thorsten Nord.

Aalborg Kommune har ikke kørt særskilte kampagner om indsamling af plast, men materialet er kommet ind alligevel.

I Vendsyssel har en kampagne sidste år båret frugt og blandt andet fået mængden af indsamlet plast til at stige - herunder plastfolie, som bruges til emballage. Affaldsselskabet AVV har eksempelvis genbrugt 50 procent mere af dén type plastic fra 2010 til 2011.

Renovest har også samlet et stigende mængde plast ind på de fire genbrugspladser i Vesthimmerland.

Når mere plastic genbruges frem for at blive brændt af, så nedbringer det CO2-udslippet, forklarer Aalborgs renovationschef Thorsten Nord.

- Vi skal tænke på vores CO2-regnskab, siger han.

/ritzau/

Forsiden lige nu