Foto: Tommy Hald

Politi konfiskerer biler som aldrig før

Dobbelt så mange nordjyder fik konfiskeret deres biler i 2012 i forhold til året før.

139 nordjyske bilister fik konfiskeret deres bil i 2012. Det er dobbelt så mange som året før. En stramning af færdselsloven har gjort det lettere at tage bilen fra spritbilister og folk, der kører uden kørekort.

Bent Loft fra Gedsted i Himmerland gør sin bil klar. Han er halvbror til Jens Larsen, bedre kendt som Sprit-Jens, der formentlig har danmarksrekorden i spritkørsel. Sprit-Jens er dømt for at køre alkoholpåvirket 40 gange og han er taget i at køre uden kørekort i op mod 100 tilfælde. Nu er Bent Loft og hans bil der fragter halvbroren.

- Jeg og flere andre fra familien kører med Jens, når han skal noget. Det gør vi for at sikre at han ikke kører selv, når han nu ikke har kørekort siger Bent Loft.

Nordjyllands Politi konfiskerede 139 biler i 2012. Det er dobbelt så mange som året før. Færdselsloven er blevet strammet så politiet nu skal konfiskere bilen hvis man bliver taget i at køre uden kørekort tre gange indenfor tre år eller kører spritkørsel to gange indenfor tre år.

- Formålet er jo at få spritbilister og folk, der ikke har kørekort væk fra vejene. Vi håber på at lovstramningen virker præventivt, men det er nok for tidligt at konkludere noget endnu, siger politikommissær Kristian Thomsen.

I 2012 var der 175 personer der mistede livet i trafikken i Danmark. Det er det laveste antal trafikdræbte nogensinde. Rådet for Sikker Trafik mener konfiskeringer af biler kan have været en medvirkende årsag.

- Lovstramningerne er godt for retsbevidstheden. Vi tror på at loven virker og at man i hvert fald i en periode får nogle af de grove lovovertrædere af vejene. Der er ikke tvivl om at det har nogen positivt indflydelse på trafiksikkerheden, siger direktør for Rådet for Sikker Trafik, Anders Rosbo.

Politiet oplever nu at nogen at synderne er blevet mere kreative. De laver falske salgsaftaler, så det ser ud som om de ikke ejer den bil de kører i, så politiet ikke kan konfiskere den. Eller de køber biler til 1500 kroner, så de bare kan købe en ny, hvis den bliver nappet af politiet. Det trick kender Bent Loft tidligere fra sin bror.

- Jeg ved at Jens tidligere har købt billigere biler, der kun havde tre måneder tilbage inden de skulle synes. Så var det jo ikke så dyrt, når politiet tog dem, siger Bent Loft.

Den strammere lovgivning preller af på Sprit-Jens. Det mener hans bror i hvert fald, men han tilføjer broren stort set har holdt sig fra at køre bil i et halvt år.

- Jeg tror det mere det handler om at alderen trykker. Han er træt af at blive jagtet af politiet, og så tror jeg at det hjælper rigtig meget at vi fra familien er blevet flinkere til at køre med ham, når han skal noget, siger Bent Loft.

TV2/Nord har talt i telefon med Jens Larsen også kaldet Sprit-Jens. Han fortæller at han er træt af sidde i fængsel for at køre spritkørsel og derfor har han droppet at køre bil.