Politiet fanger flere narkobilister: En stigning på hundrede om året
Foto: Arkivbillede/Martin Bækhøj
Antallet af sigtelser for narkokørsel er eksploderet de seneste år. Årsagen er politiets øgede kontroller på de nordjyske veje.
Der har længe været fokus på spritbilister i trafikken med alt fra kampagner til politikontrol. Men nu er narkobilisterne også kommet i søgelyset.
Sidste år sigtede Nordjyllands politi 341 for narkokørsel.
- Det er jo altid bekymrende, at der er mange, der kører rundt i påvirket tilstand, siger Jan Stagsted fra Nordjyllands Politi.
Siden 2015 er antallet af sigtelser mod narkobilister steget med 51 procent. Det skyldes, at Nordjyllands Politi har fået lettere ved at kontrollere mistænkelige bilister i den daglige færdselskontrol med de såkaldte narkometre.
- Når man møder en, der viser tegn på at være narkopåvirket, så tager man en screening af dem, siger Jan Stagsted.
Stigningen betyder altså ikke, at der nødvendigvis er flere, der kører med narkotika i blodet, men viser derimod et billede af, hvor mange der har kørt påvirkede af stoffer tidligere og gør det nu.
På Region Nordjyllands Alkohol, Narko og Trafikkurser (ANT) i Aalborg bliver dømte narkobilister undervist, når de efter tre år uden kørekort, skal ud på vejene igen. Her lærer de, hvilke konsekvenser det har, når man tager stoffer og bevæger sig ud i trafikken.
Hos ANT mener man, at der mangler fokus på narkotikakørsel.
- Det er jo lykkedes gennem masser af kampagner gennem årtier at nedbringe antallet af spiritusbilister, og det er jo nogle kampagner, som vi mangler på narkoområdet, for eksempel hvor farligt det er, og hvor længe det hænger i blodet, og under hvad for nogle påvirkningsgrader man kører, siger Ulrik Jensen, der er undervisningskonsulent ved ANT-kurset.