LIGE NU:

Politiet har ikke afvist en eneste i forbindelse med øget grænsekontrol i Frederikshavn

Nordjyllands Politi har i forbindelse med den midlertidige grænsekontrol mellem Danmark og Sverige foretaget ni kontroller, men ikke en eneste af de i alt 455 kontrollerede er blevet afvist ved grænsen.

Nordjyllands Politi har i perioden fra 12. november og frem til 6. januar foretaget ni kontroller i forbindelse med grænsen mellem Danmark og Sverige. På landsplan er der i samme periode foretaget 68 grænsekontroller.

Det viser tal, som TV2 er kommet i besiddelse af via en aktindsigt.

Der er tale om en midlertidig grænsekontrol ved færgeterminalen i Frederikshavn. En kontrol, som regeringen tilbage i oktober sidste år, besluttede at indføre som led i den trygheds- og sikkerhedspakke, landspolitikerne præsenterede. Trygheds- og sikkerhedspakken er en reaktion på de 13 eksplosioner, som har fundet sted i København i løbet af 2019. Blandt andet ved Skattestyrelsen.

- Vi er en del af en landsdækkende indsats mod organiseret kriminalitet, så vi kan ikke bare ignorere en del af grænsen. Der er nødt til at være stikprøvekontrol langs hele grænsen, så det giver fin mening, at vi er tilstede deroppe (Frederikshavn, red.), forklarer vicepolitiinspektør Anders Uhrskov fra Nordjyllands Politi til TV2 Nord. 

Nordjyllands Politi har kontrolleret i alt 455 personer i forbindelse med, at de har krydset grænsen mellem Frederikshavn og Gøteborg. Det totale antal personer, der i den forbindelse er afvist ved grænsen er nul.

quote Vi skal ikke have svenske tilstande her i Danmark

Preben Bang Henriksen (Venstre), formand for Retsudvalget

Heller ikke Bornholms Politi har i perioden afvist nogen, ej heller Østjyllands Politi, mens politiet i Nordsjælland har afvist en enkelt ud af ialt 2033 kontrollerede, og også Københavns Politi har afvist personer i forbindelse med den skærpede grænsekontrol. I København er antallet af afviste personer syv.

- Det er desværre nødvendigt med grænsekontrol. I særdeleshed med den udvikling vi så i Sverige sidste år. Vi skal ikke have svenske tilstande her i Danmark, siger formanden for Retsudvalget, nordjyske Preben Bang Henriksen (Venstre).

Han bakkes op af sin nordjyske kollega Flemming Møller Mortensen, der ligeledes sidder i Folketingets Retsudvalg for Socialdemokratiet: 

- Det er rigtigt, at der ikke er tilbageholdt ret mange i politiets kontroller, men jeg hæfter mig ved, at vi ikke har haft en eneste bombesprængning, siden kontrollen blev indført, så kontrollen er nødvendig for nuværende.

Det fremgår desuden af tallene, at Nordjyllands Politi har været til stede for at udføre grænsekontrol tre gange uden at kontrollere en eneste person. Det drejer sig om kontroller foregået den 18. november 2019, 28. november 2019 og 3. december 2019. Men selvom tallene viser ét, er passagererne faktisk blevet kontrolleret forklarer vicepolitiinspektør Anders Uhrskov:

- At der ikke er registreret hvor mange, som er kontrolleret bunder ganske enkelt i, at vi først skulle have styr på registreringsproceduren fra Rigspolitiet. Det er klart, at vi naturligvis har set og vurderet passagererne ved hver eneste af de ni kontroller, så det er alene et spørgsmål om administrationen, oplyser han.   

Højeste antal personer, der er blevet kontrolleret, er 271, det foregik i forbindelse med en kontrol den 18. december 2019.

- Det, at politiet ikke indrejsekontrollerer samtlige passagerer, er jo ikke det samme, som at deres arbejde ikke er effektivt. Politiets blotte tilstedeværelse vil jo få nogle af dem, som ikke har et lovligt ærinde i Danmark til at vende bilen på kajen i Sverige, siger formanden for Retsudvalget, nordjyske Preben Bang Henriksen (Venstre).