LIGE NU:

Politiet vil registrere nordjydernes overvågningskameraer

Tusindvis af kameraer overvåger facader på butikker og private grunde I Nordjylland. De kan bruges til at opklare kriminalitet – hvis politiet ved hvor de sidder.

På facaden af butikken Ekspert og Punkt 1 i Aabybro, sidder der et overvågningskamera, der overvåger butikkens facade og indgangsparti. Kameraet er sat op for at forebygge indbrud.

- Vi er jo i en branche, hvor vi har nogle dyre varer på hylderne, så hvis der skulle ske noget, så har vi i hvert fald noget materiale vi kan give videre til politiet, siger souschef Thomas Sørensen.

Terrorangebet i København gav inspirationen

Under terrorangrebet ved Krudttønden og synagogen i København i 2015 brugte politiet dyrebar tid på at lede efter overvågningskameraer på facaderne. Det fik efterfølgende rigspolitiet til at lave en forsøgsordning med frivillig registrering af kameraer i København. Det register bliver nu udbredt til hele landet.

- Vi vil bruge registreret til al den kriminalitet, der sker i det offentlige rum. Vi vil have en mulighed for hurtigt at vide, hvor der har været en kameraovervågning, og så kan vi spørge vedkommende, der ejer kameraet, om vi må få den sekvens, siger politiinspektør ved Nordjyllands Politi, Marianne Vestergaard-Lau.

quote Der sidder mange kameraer rundt omkring, som kigger nogle steder, de ikke bør.

Rasmus Skrejborg, medejer Dan Group Alarm Nord

Det er frivilligt om man vil registrere sit overvågningskamera, og politiet skal fortsat have en dommerkendelse for at få billederne udleveret, hvis ikke ejeren giver dem frivilligt vil udlevere dem til politiet.

- Vi kan bruge registeret i sager om vold eller voldtægt. Det kan også være i tilfælde af, at vi har en, der er savnet eller bortgået. Så har vi mulighed for, hvis vi har nogle informationer om, at man er gået den vej, at vi så kan få nogle videoklip og dermed opklare en forbrydelse meget hurtigere, siger Marianne Vestergaard-Lau.

Mange kameraer filmer ulovligt

Sikkerhedsbranchen hilser det nye register velkommen. Her vil man dog gerne have, at registreringen af kameraerne bliver obligatorisk og ikke frivillig, som der er lagt op til nu. I branchen mener de, at der er alt for lidt styr, hvor mange kameraer der er sat op, og hvad de filmer rundt om i Nordjylland.

- Der sidder mange kameraer rundt omkring, som kigger nogle steder, de ikke bør, siger Rasmus Skrejborg, der er medejer af sikkerhedsfirmaet Dan Group Alarm Nord i Brønderslev.

Som privatperson må man gerne kameraovervåge sin facade, men man må ikke filme ud på offentlig vej. Politiet erkender, at der i dag ikke er meget kontrol med, at det bliver overholdt. Men et register kan måske få nogen til at rette lidt på deres kameraer, mener Rasmus Skrejborg.

- Nu får vi en registrering, og det er måske med til, at nogen begynder at tænke sig om, og siger okay, jeg skal måske heller ikke overvåge hele naboens have om sommeren, siger Rasmus Skrejborg.

Nordjyllands Politi har ingen planer om kontrollere at samtlige nordjyske overvågningskameraer overvåger korrekt, men Marianne Vestergaard Lau forsikrer, at betjentene vil påtale det, hvis de støder på kameraer, der filmer ulovligt.

- I første omgang vil vi rigtig gerne have et folk registrerer deres kameraer til god brug for alle sammen. Men vil i tjekke det, når i er ude, at de nu også filmer lovligt? Ja, det vil vi, lover Marianne Vestergaard-Lau.

Kamera hjalp i hærværkssag

Kameraet foran Ekspert og Punkt 1 har tidligere været med til at opklare en hærværkssag i Aabybro.

- Vi havde en sag, hvor der var en person, der havde smadret en masse butiksruder her i byen. Der havde vi et fint videomateriale, hvor man kunne se hvem, der var på billederne.

Thomas Sørensen er da også klar til at registrere sit kamera.

- Man skal da passe på med det her overvågning, men hvis man kan hjælpe med at opklare noget kriminalitet på baggrund af det, så synes jeg det er en super god ide, siger souschefen.

Man kan registrere sit overvågningskamera på Nordjyllands Politis hjemmeside. https://www.politi.dk/da/hjaelppolitiet/overvaagningskameraer/

Lovgivning om tv-overvågning

220818 Aalborg Byråd står klar med 600 millioner kroner til en tredje Limfjordsbindelse.

DF-politikere: Lad borgerne stemme om linjeføring

000_Par3172190_48Mb

play Politisk flertal vil søsætte ny undersøgelse af Scandinavian Star

Emilie Qvist og Emma Milner

play Fra New York til Hanstholm: Emma og Emilie vil give thyboerne fisk og veganske retter

Brandmand

play Brandmænd i nye klæder: - Den mindsker faren for hudkræft

220818 Aalborg Byråd står klar med 600 millioner kroner til en tredje Limfjordsbindelse.

DF-politikere: Lad borgerne stemme om linjeføring

000_Par3172190_48Mb

play Politisk flertal vil søsætte ny undersøgelse af Scandinavian Star

Emilie Qvist og Emma Milner

play Fra New York til Hanstholm: Emma og Emilie vil give thyboerne fisk og veganske retter

Til forsiden

Til forsiden