LIGE NU:

Politiets brug af peberspray undersøges

Den stærke peberspray, som politiet fik lov at bruge fra nytår, er så populær hos politiet i Nordjylland, at SF kræver en landsoversigt fra justitsministeren.

Der er så meget gang i pebersprayen hos Nordjyllands Politi, at justitsminister Lene Espersen (K) nu bliver bedt om en landsdækkende undersøgelse af, hvor ofte politiet bruger sprayen.

40 gange har politiet i Nordjylland i de første fem måneder i år brugt den blændende og sviende spray, som politiet i hele landet fik lov at bruge fra årsskiftet.

- Det lyder af meget, siger SF's næstformand for Folketingets Retsudvalg, Anne Baastrup, til Nordjyske Stiftstidende.

Hun vil derfor bede justitsministeren om en samlet oversigt, der viser, hvor ofte sprayen er brugt i samtlige politikredse.

Venstres medlem af Folketingets retsudvalg, Karsten Nonbo, mener derimod, at tallene fra Nordjylland viser, at pebersprayen er en succes.

I Nordjylland brugte politiet i 2007 stav otte gange i årets første fem måneder. I år har politiet i samme periode anvendt peberspray og stav 53 gange.

- Det tyder på, at der er flere voldstilfælde. Derfor er det godt, at politiet har fået det nye redskab, som er en af de mildeste former for magtanvendelse, siger Nonbo.

Udsættelse for peberspray kan have en række symptomer såsom stærke smerter i og omkring øjnene, voldsom hoste, hyperventilation, øget puls, desorientering og stor lysfølsomhed i op til to timer.

/ritzau/