Politifolk chikaneres

Politimanden "Christian" har oplevet chikane. Foto: Iben Yvonne Hedemann

En undersøgelse foretaget af Politiforbundet viser, at mange politifolk bliver udsat for trusler og chikane, når de har fri.

De fleste politifolk er godt klædt på til at takle de kriminelle, når de er i uniform, men det er helt anderledes efter fyraften. En undersøgelse blandt de nordjyske betjente viser, at overraskende mange oplever at blive chikaneret eller truet uden for arbejdstiden.

En af dem, der har prøvet det på egen krop, er Christian. Af hensyn til hans særlige politiarbejde ønsker han at optræde anonymt:

- Min grænse går helt klart ved trusler, eller hvis det går ud over min familie. Jeg kan sagtens tåle en bemærkning eller at blive nidstirret, når jeg er på arbejde, men jeg vil som alle andre også gerne kunne holde fri, siger Christian.

For ham kulminerede chikanen, da han på et tidspunkt blev passet op på gaden af to kriminelle, som han kender fra sit politiarbejde. De opførte sig truende overfor ham, selv om han gik i civil sammen med sin dengang 8-årige søn.

Omfanget af chikanen kom bag på Politiforbundet, der står bag undersøgelsen.

- Vi troede faktisk ikke, at problemet var så stort her i Nordjylland, men da vi fik spurgt medlemmerne, viste det sig, at det er kæmpestort problem, som vi helt klart skal tage seriøst, siger tillidsrepræsentant ved Nordjyllands Politi Jens Jørgen Møller Nielsen.

Ifølge psykolog Vita Hemdrup er trusler og chikanerier uden for arbejdstid en alvorlig stressfaktor for politifolkene.

- Det, at du ikke ved, hvornår du næste gang bliver truet, kan faktisk sammenlignes med tortur. De fleste kan tåle meget, så længe det ligger i uniformen, men hvis det først bliver et psykisk pres døgnet rundt - og måske oveni købet også mod familien, kan de færreste overskue det. Heller ikke politifolk, siger Vita Hemdrup.

Både ledelse og ansatte ved Nordjyllands Politi er enige om, at slå ned på alle trusler mod politifolk både i og uden for tjenesten.

- Der har nok været en tendens til, at mange politifolk har været påvirket af, at der nok har hersket en machokultur i korpset, og at man skal kunne finde sig i lidt af hvert, men det skal vi bestemt ikke, siger politifolkenes tillidsmand Jens Jørgen Møller Nielsen.

Forsiden lige nu