02:06

1 af 2

Politifolk har ingen udsigt til afspadsering

Betjentene i Nordjyllands Politi får udbetalt deres afspadsering. Det vækker frustration blandt betjentene.

De nordjyske politibetjente, som har afspadsering til gode, skal ikke gøre sig forhåbninger om at kunne holde fri. Det siger den øverste ledelse i Nordjyllands Politi. Derfor bliver afspadseringen nu udbetalt - en løsning, som langtfra alle i Nordjyllands Politi er tilfredse med.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at de vil føle frustration over, at tilliden til ledelse bliver mindre - og det gør den faktisk dag for dag, siger Jens Jørgen Møller, fællestillidsmand i Nordjyllands Politi.

Det er blandt andet bevogtning af den jødiske synagoge i København og assistance ved den dansk-tyske grænse, der har gjort, at de nordjyske betjente har oparbejdet en solid overarbejdspukkel på 28.000 mandetimer. Men nu er det altså besluttet, at betjentene kun under særlige omstændigheder kan få afspadsering.

- Det vil selvfølgelig få nogle konsekvenser for den enkelte betjent. Hans arbejdsmiljø vil blive dårligere, når han havde forventet at kunne holde fri, siger Jens Jørgen Møller.

Jens Jørgen Møller frygter desuden, at det kan få konsekvenser for betjentenes sygefravær.

- Vi har allerede set at sygefraværet er steget i 2015 - og det kunne man da godt frygte ville stige henover tid, siger Jens Jørgen Møller.

Det er ledelsen i Nordjyllands Politi, der har truffet beslutningen om at betjentenes overarbejdstimer altså skal udbetales i stedet for at blive afholdt som afspadsering. Og ifølge politidirektøren er det den eneste løsning.

- Jeg er da ked af, hvis vi trækker det ned over hovedet på nogen, men vi har bare ikke nogen anden mulighed og derfor gør vi det, siger Elsemette Cassøe, Politidirektør i Nordjyllands Politi.

For der er ganske enkelt ikke mandskab nok til alle opgaver.

- Vi har stadig forpligtelser til at sende betjente til København og grænsen, men samtidig har vi altså nogle forpligtelser i politikredsen. Og det er det, der gør at vi ikke kan se, at vi inden for en overskuelig fremtid kan udbetale al den frihed, siger Elsemette Cassøe.

I alt beløber udbetalingen af overarbejdstimerne ifølge fællestillidsmanden sig til cirka 5,6 millioner kroner.