Seneste nyt:

Politikere jubler over Total-exit

Nyheden om det franske energiselskab Totals beslutning om at lukke skifergasboringen i Dybvad udløser jubel blandt de politikere, der har kæmpet mod udvindingen af den kontroversielle gas.

- Nu er man jo blevet lidt forsigtig. Men hvis dette er sandt.. Altså helt sandt, så: Huraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!.

Sådan skrev Torsten Gejl, der er Alternativets nordjyske folketingsmedlem - en smule mistroisk - på Facebook kort efter at nyheden om at Total forlader Dybvad og dropper jagten på den kontroversielle gas - indtil videre. Kort efter fulgte endnu en opdatering med løfte om stadig at holde øje med det franske selskab:

- Jeg er sikker på, at modstanden mod skifergas, har haft betydning for Totals beslutning om at droppe boringer i Dybvad. Hermed skal der gå en stor tak fra hele Danmark til Total protestlejren og hele bevægelsen mod skifergas. Og hvis Total popper op igen et andet sted, så er vi klar til at rejse nye protester af usete dimensioner.

Torsten Gejl er blot en af mange lokal- og landspolitikere, der kom til tasterne efter nyheden om Totals exit fra Dybvad kom frem mandag aften. En af dem var SF's formand Pia Olsen Dyhr, der ligesom Alternativet og Torsten Gejl er erklæret modstander af skifergas. Hun skrev:

- En fantastisk god nyhed. Total stopper boringerne efter skifergas i Nordjylland! Ikke mere skifergas i Danmark. Og heller ikke i fremtiden og derfor skal vi sikre at tilladelserne skal være præcise og retvisende, så folketinget kan hindre sådanne tilladelser. Vi ønsker ikke skifergas i Danmark. Energien er for dyr i forhold til sol og vind. Og skifergassen kan skade både grundvand og undergrund - det skal vi ikke acceptere!

Olsen Dyhr lover her måske mere end hun kan holde, for Total har stadig ret til at udforske den nordjyske undergrund med den tilladelse de har i hånden, og overfor TV 2 siger Henrik Nicolaisen, der er Totals talsmand i Danmark, at man nu vil gå i tænkeboks og overveje om man vil påbegynde en jagt på skifergas et andet sted i Nordjylland.

Det kunne være i Aalborg Kommune, og hvis det sker, er borgmester Thomas Kastrup-Larsen klar ved kommunegrænsen. Han skriver på Facebook:

- Hvis Total skulle få den tanke at bore efter skifergas i Aalborg Kommune, mener jeg helt klart at ministeren skal lade Aalborg Kommunes holdning til en prøveboring være afgørende. Min holdning til skifergasboringer i Aalborg Kommune er et klart og rungede: Nej tak!

Se politikernes reaktioner på nyheden om Totals exit fra Dybvad