Politikere vil sætte hårdere ind mod mårhunde
Foto: Flemming Højer / Ritzau Scanpix
Mårhunden er ikke velkommen i den danske natur, og derfor vil flere politikere nu give jægerne større incitament til at skyde dyret.
Det ser nuttet ud det lille vaskebjørnslignende væsen. Men i virkeligheden er mårhunden en invasiv art, som af mange ikke er ønsket i Danmark. Mårhunden er det seneste års tid blev set flere gange i Nordjylland, og den er uønsket af mange, da den spiser andre dyrs yngel, og ikke har nogle naturlige fjender i den danske natur.
I Dansk Ornitologisk Forening er formand, Egon Østergaard, ikke imponeret over indsatsen mod invasive arter, heriblandt mårhunde, i Danmark.
- Det er gået grueligt galt. Det er jo en invasiv art, der slet ikke hører til i Europa. Den er formentlig sluppet fri fra pelsdyrfarme og har nu bredt sig – også her i Danmark. Vi må bare konstatere, at vi ikke kunne udrydde den, som vi troede, siger han til TV Midtvest.
Den første mårhund blev registreret i Danmark i 1980 omkring Vejle. Og i perioden fra 1995 til 2003 blev der registreret 25 mårhunde. I dag vurderer Miljøstyrelsen, at der er op mod 3.000 individer i landet.
Jægere skal honoreres for at skyde mårhunde
Derfor vil flere politikere nu gøre mere for at regulere antallet af mårhunde i Danmark.
Noget tyder på, at man måske har været lidt for tilbagelænet. Vi er nødt til at finde nogle veje, så vi får endnu flere jægere til at engagere sig i det her, siger medlem af Miljø- og Fødevareudvalget Kristian Pihl Lorentzen (Venstre) til TV Midtvest.
Søndag foreslog jægeren og den tidligere politiker Harry Jensen, at jægere skal have en økonomisk gevinst for at skyde en mårhund for på den måde at skabe et større incitament til at skyde dyrene.
Og det forslag klinger godt hos Kristian Pihl Lorentzen.
- Jeg synes, det er meget interessant, og det fortjener en seriøs overvejelse på Christiansborg. Det kan ikke nytte, at vi opgiver kampen. Vi har et formeringmønster som på mange måder minder om rotter, og de generer andre arter. En skydepræmie kunne være det, der får mange flere jægere til at engagere sig i det her, siger Pihl Lorentzen.
Det er tilladt at skyde mårhunde året rundt. Miljøstyrelsen opfordrer jægere til at gøre en ekstra indsats i vintermånederne inden ungerne når at blive kønsmodne.