Politimuseet fastholder offerudstilling

Museum vil fremover overveje, om efterladte skal involveres. Men offerudstilling droppes ikke, fastslår leder.

Debatten om udstillingen på Politimuseet i København, der viser malerier af 12 kvindelige drabsofre, får ikke museet til at fjerne værkerne.

Det fastslår museumsleder Frederik Strand, efter at udstillingen onsdag har vakt harme hos flere af de dræbtes familier, fordi museet ikke på forhånd har orienteret dem om malerierne.

- Jeg synes ikke, at udstillingen, så sober som den er, fortjener at blive taget ned. Det synes jeg vitterligt ikke, siger Frederik Strand til Ritzau.

- Det er nogle smukke malerier, som fremstiller kvinderne som helte. Ikke som drabsofre.

Det er kunstneren Birgitte Skallgård, der står bag de 12 malerier, og idéen er at hylde ofrene. Det står i kontrast til tidligere udstillinger på Politimuseet, som har tradition for at sætte fokus på gerningsmænd og deres handlinger, påpeger museumslederen.

Han tilføjer, at udstillingen ikke bidrager med oplysninger om drabssagerne, som ikke allerede har været beskrevet i pressen.

Også på Christiansborg og hos Landsforeningen Hjælp Voldsofre har museets fremgangsmåde skabt vrede. Blandt andre har De Radikales kulturordfører, Marlene Borst Hansen, efterlyst mere respekt for de efterladte.

Ifølge Frederik Strand er museets beslutning dog velovervejet:

- Vi overvejede og diskuterede frem og tilbage. Men konklusionen blev altså at følge den politik, som vi har haft hidtil, hvor vi ikke har spurgt de pårørende om tilladelse til at udstille genstande og så videre, som relaterer sig til deres sager.

Dog er kritikken ikke gået ubemærket hen, forsikrer han. Fremadrettet vil museet således overveje, hvordan man skal forholde sig i forbindelse med udstillinger.

- Men vores museum beskriver altså sager, som på mange måder er følelsesmæssigt belastende og kontroversielle. Og de har et indhold, som for de involverede er problematisk, og som de ikke ønsker udstillet, siger han.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland