02:32

1 af 2

Positiv stemning blandt nordjyske iværksættere

Men den kvalificerede arbejdskraft mangler, hvis udviklingen skal fortsætte.

Ny undersøgelse viser tro på økonomisk fremgang fra starten af det nye år. Men mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for bestemte fagområder kan bremse den positive udvikling. Mere samarbejde mellem uddannelser og virksomheder kan være med til at sikre den perfekte medarbejder til de ledige stillinger.

Hos Mekan har de travlt med at skrue produktions- og testudstyr sammen til stadig flere kunder, og de er ikke de eneste nordjyske iværksættere, der har nok at se til. Ifølge nye tal fra Ases erhvervsindeks tror hver fjerde selvstændige på positiv vækst i det nye år, mens kun ni procent forventer tilbagegang.

- Det er spændende. Det er rigtig sjovt at se, at det, man går og arbejder for og knokler for, det bliver til noget, og at der er nogle kunder i den anden ende, som er glade for det, man laver, siger indehaver af Mekan Per Milborg Pedersen.

Støvring-virksomheden vil gerne fortsætte med at være en del af den positive udvikling, men der et borende problem. Gennem hele 2013 har de søgt en ny medarbejder til en stilling som produktionsteknolog, og på trods af assistance fra HR-konsulenter og lignende, har det endnu ikke givet pote.

Det frustrerer hos fremstillingsvirksomheden, der afviser, det skyldes urimelig kræsenhed ved ansættelsesbordet.

- Grunden til, vi klarer os godt, er fordi vi er dygtige. Derfor så vil vi også gerne have dygtige medarbejdere. Så vi sætter stangen højt, og det mener vi også, vi kan tillade os, for det er vi også nød til at kræve for at kunne blive ved, som vi gør nu, siger Per Milborg Pedersen.

Hos University College Nordjylland, oplever de stor succes med parring af virksomheder og studerende, og mere her tror de på, at mere samarbejde mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner kan være med til at sikre den rigtige medarbejder til særlige stillinger.

- Hvis den studerende gør det rigtig godt ude i virksomheden og laver en halv million på bundlinjen, så er det jo svært som chef og sige, dig kan vi ikke bruge. Så synes jeg da nok, det er værd at investere, så det kan - og det har også gjort - skabt arbejdspladser, siger J. C. H. Kløve, der er studieleder på UCN.