Positivt nordjysk uddannelsesvalg
Foto: Anders Christian Rasmussen (arkiv)
Der bliver mangel på håndværkere i fremtiden, så det er positivt, at flere nordjyder vælger en erhvervsfaglig uddannelse.
Det er positivt, at hele 27 procent nordjyder efter sommeren skal studere på en erhvervsuddannelse. Det mener flere på området.
Nordjylland har den højeste procentdel, der har valgt en erhvervsuddannelse efter sommerferien. Hele 27 procent har søgt ind som tømrer, frisør og lignende. Det er syv procentpoint over landsgennemsnittet og hele 13 procentpoint over Region Hovedstadens statistik. Tallene glæder branchen.
- Vi ved, at der bliver mangel på erhvervsuddannede i fremtiden, så det er yderst positivt, at mange nordjyder vil uddanne sig i den retning, siger Helene Reffstrup Møller, der er direktør for Erhvervsskolerne i Aars.
Over de seneste ti år er antallet, der har søgt en erhvervsfaglig uddannelse, faldet fra 31,7 procent til 20,4. Og det er alarmerende tal.
- Fortsætter tendensen bliver det svært at finde en uddannet tømrer eller frisør i fremtiden, hvor fremskrivninger peger på større behov for faglært arbejdskraft, skriver uddannelsesredaktør for Politiken Jacob Fuglsang i en kronik i dagens udgave af avisen.
Han skriver også, at det bliver et tema til trepartsforhandlingerne. For der skal fokus på erhvervsuddannelsen. Det er man enig i i Nordjylland.
- Det bekymrer politikerne, så jeg ved, at de arbejder på at lave en målsætning på området. Og formentlig så hurtigt som muligt. Så ja, det er et problem, både vi og politikerne er opmærksomme på, siger Helene Reffstrup Møller til TV2/Nord.
At der er flest i Nordjylland, der vil have en erhvervsuddannelse, overrasker ikke i Aars.
- Man kan se, at der er et stort behov for den type arbejde i Nordjylland. Desuden er vi mere traditionsbundne heroppe, så flere følger i deres forældres fodspor, siger Helene Reffstrup Møller.
De to eksperter mener begge, at det er vigtigt at tage en uddannelse. Men man skal passe på, at alle ikke vælger den samme, gynmasielle vej.
Du kan læse mere om Undervisningsministeriets undersøgelse her.